Gemeente Andijk


Q-koortsbesmetting in Andijk

27-08-2010
Na een regulier tankmelkonderzoek is op 27 augustus 2010 een melkschapenhouderij in Andijk besmet verklaard voor de Q-koortsbacterie.
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit legt het bedrijf een aantal beperkingen op. De tankmelkonderzoeken bij het bedrijf zijn sinds eind 2009, ook in het lammerseizoen, negatief. Ook zijn alle schapen op het bedrijf gevaccineerd en zijn de hygiënerichtlijnen strikt gehanteerd. Daarom denkt de GGD dat verspreiding van de Q-koortsbacterie in de omgeving van dit bedrijf minimaal is. De GGD concludeert dat door alle tijdig genomen (landelijke) maatregelen er nu geen sprake is van een verhoogd risico voor de volksgezondheid in de omgeving van dit bedrijf.

Op het besmette bedrijf worden wel maatregelen genomen. Naast het waarschuwingsbord bij het bedrijf mag het besmette bedrijf geen bezoekers ontvangen in de stal. Alleen mensen die vanwege hun beroep op het bedrijf langskomen, mogen in stallen van besmette bedrijven komen.

Eind 2009 hebben de ministers van LNV en VWS besloten dat alle drachtige dieren op besmette bedrijven moesten worden gedood. Met deze eenmalige noodmaatregel is voorkomen dat er tijdens het lammerseizoen (februari tot en met mei) veel Q-koortsbacteriën in het milieu kwamen. Omdat het lammerseizoen voorbij is en er geen drachtige schapen zijn, worden er in Andijk geen schapen gedood. Alle dieren op het bedrijf in Andijk zijn tijdig en volledig gevaccineerd. Vaccinatie verkleint de kans dat dieren besmet raken. Als een dier toch besmet is, zorgt vaccinatie ervoor dat de dieren minder Q-koortsbacteriën uitscheiden. De genomen maatregelen om de Q-koortsepidemie in Nederland te bestrijden lijken zo effectief dat per 15 juli de maatregelen zijn aangepast.
Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte bij mensen. De meeste besmettingen komen door het inademen van lucht waar de bacterie inzit. De bacterie komt vooral in de lucht als besmette en niet-gevaccineerde geiten of schapen lammeren. De Q-koortsbacterie zal nooit helemaal uit Nederland verdwijnen. Daarom kunnen er steeds mensen ziek worden. Indien u ziek wordt en u vertrouwt het niet, dan is het raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts. De meerderheid van personen die geïnfecteerd raken met de Q-koortsbacterie hebben geen verschijnselen. Q-koorts heeft geen specifieke verschijnselen maar kan variëren van een mild griepachtig beeld tot een ziekte met hoge koorts, hoofdpijn, benauwdheid etc. Hartpatiënten, mensen met een afweerstoornis en zwangere vrouwen hebben een grotere kans om ziek te worden.

Bekijk hier de folder met vragen en antwoorden over Q-koorts of kijk op de website www.qkoortsinnederland.nl voor meer informatie over Q-koorts. U kunt ook de GGD Hollands Noorden bellen (telefoon nummer 088-0100 535); www.ggdhollandsnoorden.nl.