CDA

Van Hijum: Stabiliteit pensioenfondsen niet in gevaar brengen vrijdag 27 augustus 2010

Minister Donner van Sociale Zaken maakte vorige week bekend dat 14 pensioenfondsen maatregelen moeten nemen om hun financiën weer op orde te krijgen. De pensioenfondsen voldoen al langer niet aan de eisen. Tot nu toe hebben zij steeds uitstel gekregen, omdat werd gehoopt dat de economie sneller zou aantrekken. Dit gebeurt minder snel dan verwacht, daarom moeten er nu toch stappen worden gezet.

Deze week sprak de Tweede Kamer tijdens een spoedoverleg met minister Donner over deze ingrepen. CDA-woordvoerder Eddy van Hijum liet weten begrip te hebben voor het ingrijpen door de minister en DNB. Hij zegt daarover: "Het korten van pensioenuitkeringen is uitermate pijnlijk, zeker omdat de betreffende ouderen hun inkomen niet makkelijk meer kunnen bijplussen. Maar voor het vertrouwen in het pensioenstelsel als geheel is het noodzakelijk dat de minister en DNB hun rol als toezichthouder oppakken. Het Nederlandse pensioenstelsel is te waardevol om onvoorzichtig mee om te gaan. Er is lang genoeg gewacht. De stabiliteit van de fondsen moet ook in de toekomst gewaarborgd blijven. Uiteindelijk is dat ook in het belang van de gepensioneerden."

Van Hijum heeft wel kritiek op de communicatie hierover door de minister en DNB. Er is (onnodig) veel onrust veroorzaakt door aan te kondigen dat er gekort gaat worden, maar in het midden te laten welke 14 pensioenfondsen het betreft. Hierover moet de minister volgens het Kamerlid met de pensioenfondsen en DNB betere afspraken maken. Ook moeten de betreffende fondsen zelf op korte termijn duidelijkheid verschaffen aan hun deelnemers. "Het gaat vooralsnog over âslechtsâ 14 fondsen. Maar er zijn meer fondsen met een te lage dekkingsgraad. Kunnen we er van uit gaan dat de besturen van de betreffende fondsen hun deelnemers op tijd en adequaat informeren?", wilde Van Hijum nog weten.

Het CDA is tegen voorstellen om de overheid garant te laten staan voor een minimale pensioenuitkering of direct te laten komen met inkomensaanvullingen. In ons pensioensysteem is de overheid er voor de AOW, de sociale partners regelen het aanvullend pensioen en individuen hebben de mogelijkheid om nog extra sparen. "Als we de belastingbetaler nu laten opdraaien voor de problemen, levert dat voor pensioenfondsbesturen een perverse prikkel op. Dan maakt het dus uiteindelijk niet uit of ze hun financien op orde hebben", aldus Van Hijum.

Overigens beslissen de pensioenfondsen zelf welke maatregelen zij nemen. Ze zijn immers niet in handen van de overheid. De minister en DNB zijn alleen verantwoordelijk zijn voor het bewaken van de stabiliteit van de pensioenen. De fondsen zelf gaan over maatregelen om hun buffers op orde te krijgen.

Â