Universiteit van Amsterdam


Zuurgraad in cel regelt membraansynthese

Gepubliceerd op 27 augustus 2010

De zuurgraad (pH) in cellen van bakkersgist, Saccharomyces cerevisiae, reguleert de synthese van celmembranen door het controleren van de aanmaak van enzymen die de membranen synthetiseren. Dit ontdekten onderzoekers van de University of Vancouver in nauwe samenwerking met systeembiologen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De resultaten van het onderzoek zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Het opgehelderde mechanisme is zo eenvoudig en universeel dat het zeer waarschijnlijk bepalend is voor allerlei processen in de cel, in alle vormen van leven.

De UvA-wetenschappers, onder leiding van dr. Gertien Smits, doen onderzoek naar de regulatie van de zuurgraad in de cel. Ze ontwikkelden een methode om nauwkeurig en snel de pH te meten in levende, groeiende cellen. Inzicht in dit proces is belangrijk, omdat kleine veranderingen in de zuurgraad grote gevolgen kunnen hebben voor het functioneren van een levende cel. De zuurgraad in de cel wordt bepaald door de aantallen protonen. Deze kleine geladen deeltjes kunnen heel gemakkelijk binden aan veel moleculen in levende cellen, zoals eiwitten, DNA, vetten en metabolieten. Of ze laten juist heel gemakkelijk los van de moleculen. Het wel of niet binden van een proton beïnvloedt de ladingseigenschappen van deze moleculen, en daarmee hun eigenschappen. Omdat dit voor zo veel moleculen in het leven gebeuren kan, hebben kleine veranderingen mogelijk grote gevolgen. Maar juist omdat het proces zo gevoelig is, was het tot nu toe erg moeilijk om goed inzicht te krijgen in de dynamiek van de zuurgraad, en de gevolgen van veranderingen ervan.

Regulerende zuurgraad

De onderzoekers in Vancouver richten zich in hun onderzoek op de regulering van membraansynthese. Ze bestudeerden de regulatie van een centraal regeleiwit, Opi1, hierin. Dit eiwit kan in de celkern de aanmaak remmen van een aantal membraansynthese-eiwitten, maar wordt meestal buiten de celkern gehouden doordat het bindt aan een specifieke lipide van membranen, fosfatidylzuur. Samen genereerden de onderzoeksgroepen uit Vancouver en Amsterdam de hypothese dat de zuurgraad in de cel wel eens een belangrijke rol zou kunnen spelen in de regulatie van Opi1, omdat de fysische en chemische eigenschappen van fosfatidylzuur zo zijn dat de lading zeer sterk bepaald kan worden door de protonenconcentratie.

Van signaal naar signaal


Door de combinatie van metingen van de zuurgraad en bepaling van de localisatie van Opi1 in levende gistcellen werd de correlatie tussen de twee steeds duidelijker. Uiteindelijk slaagden de onderzoekers erin om aan te tonen dat de interactie tussen het eiwit en het lipide rechtstreeks wordt bepaald door de zuurgraad, in een heel klein pH-bereik in de cel. Dit is precies het bereik waarin de zuurgraad in levende gistcellen varieert, afhankelijk van de aanwezigheid van voedingsstoffen. Op deze manier kan een signaal voor de aanwezigheid van voedsel worden omgezet in een signaal om membranen te gaan maken, en daardoor te groeien. Op basis van de resultaten veronderstellen de onderzoekers dat het zeer waarschijnlijk is dat de zuurgraad meer regelmechanismen en interacties in de cel bepaalt.

Publicatiegegevens

Young, BP, Shin JJ, Orij R, Chao JT, Li SC, Guan XL, Khong A, Jan E, Wenk MR, Prinz WA, Smits GJ, en Loewen CJR: `Phosphatidic acid is a pH biosensor that links membrane biogenesis to metabolism'. In Science, p. 1085-1088, 27 augustus 2010.
Bron: UvA Persvoorlichting