FANC geeft inzage in vergunningswijze berging radioactief afval cat. A

26/08/2010 14:47

AFCN-FANC

Brussel, 26 augustus 2010. - Vanaf 1 september tot en met 31 oktober krijgt het publiek via de website van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) -www.fanc.fgov.be - de mogelijkheid geboden om bemerkingen te maken bij een voorontwerp van Koninklijk Besluit waarin de vergunningswijze en de elementen van de vergunningsaanvraag voor de berging van kortlevend laag- en middelactief afval (categorie A) worden bepaald. Die vergunningsaanvraag zal door de beheerder van het radioactief afval, in casu NIRAS, bij het FANC moeten worden ingediend.

Het FANC zal de ontvangen bemerkingen verwerken tussen 1 november en 31 december 2010. Vervolgens zal het ontwerp van Koninklijk Besluit aan de Regering worden overgelegd ter goedkeuring.

Voor het categorie A afval heeft de Regering in 2006 principieel beslist tot oppervlakteberging in Dessel. Zoals voor elke industriële activiteit moet er voorafgaand aan de bouw en exploitatie een vergunning worden aangevraagd door de initiatiefnemerbij de bevoegde overhe(i)d(en). Met het voorontwerp van Koninklijk Besluit dat nu ter consultatie aan het publiek wordt voorgelegd, wil het FANC enerzijds de elementen vastleggen die dergelijke vergunningsaanvraag vanwege NIRAS zal moeten bevatten om ontvankelijk te zijn en anderzijds de procedure vastleggen voor het behandelen van de aanvraag.

Het FANC wil met deze - niet verplichte - publieksconsultatie de door haar nagestreefde transparantie verder optimaliseren. Het is de eerste keer dat het FANC een dergelijke consultatie organiseert. Na evaluatie van dit initiatief en een eventuele bijsturing is het de bedoeling dat vanaf 2011 belangrijke, maatschappelijk relevante ontwerpbesluiten binnen het bevoegdheidsdomein van het FANC ter consultatie aan het publiek zullen worden voorgelegd.

Wat voorziet dit voorontwerp van Koninklijk Besluit met betrekking tot de vergunningsaanvraag en -procedure ?

Op 23 juni 2006 heeft de Ministerraad het FANC verzocht om een vergunningsprocedure uit te werken voor de inrichtingen voor eindberging van radioactief afval, waarbij rekening gehouden wordt met het specifiek karakter van dergelijke inrichtingen, namelijk hun lange levensduur en het feit dat zij niet ontmanteld worden. Het FANC heeft het huidige vergunningstelsel voor de nucleaire inrichtingen met het hoogste risico (klasse I) als inspiratiebron gebruikt en aangepast voor een meer uitgesproken gefaseerde benadering.

Zoals ook de andere inrichtingen van klasse I zal NIRAS haar vergunningsaanvraag bij het FANC moeten indienen. De belangrijkste elementen die deze aanvraag volgens het voorontwerp zal moeten bevatten zijn een veiligheidsrapport en een milieu¬-effect¬rapport.

Na onderzoek van de aanvraag en de beoordeling van de veiligheid en de bescherming van de werknemers, van de personen van het publiek en van het leefmilieu door het FANC voorziet het voorontwerp vervolgens dat de Wetenschappelijke Raad, de Europese Commissie (toepassing van artikel 37 van het Euratom-verdrag) en de betrokken gemeenten en provincies om advies worden gevraagd.

Bij gunstige beoordeling van de vergunningsaanvraag voorziet het voorontwerp van Koninklijk Besluit dat bij de oprichtings- en exploitatievergunning, bovenop de reglementaire veiligheids¬voor¬schriften, telkens weer bijzondere voorwaarden kunnen worden opgelegd ter bescherming van mens en milieu.

Na bevestigin¬gen van de oprichting- en exploitatie¬vergunning (op initiatief van de exploitant en na voorlegging van een bijgewerkt veiligheidsrapport) blijft het FANC, met de steun van haar filiaal Bel V, blijvend controleren of de houder van de vergunning de oprichting- en exploitatievoorwaarden naleeft.

Ook wanneer de vraag tot sluiting van de inrichting zal worden gesteld, worden de betrokken gemeentelijke overheden opnieuw geraad¬pleegd.

Telkens wanneer de vraag tot bevestiging van de oprichting- en exploitatievergunning wordt voorgelegd, zal de Wetenschappelijke Raad geïnformeerd en om advies gevraagd worden.

De fasering van een inrichting voor eindberging

In het leven van een inrichting voor eindberging worden drie periodes onderscheiden: de preoperationele periode, de operationele periode en de postoperationele periode. De preoperationele periode omvat onder meer de voorbereiding, de indiening en de behandeling van de vergunningsaanvraag. Tijdens de operationele periode vinden bouwactiviteiten en exploitatieactiviteiten plaats; die periode wordt beëindigd met het definitief sluiten van de inrichting. De postoperationele periode omvat de controlefase.

Bouwactiviteiten mogen pas gestart worden na het verlenen van de oprichtings- en exploitatie¬vergunning (bij koninklijk besluit, zoals voor de andere inrichtingen van klasse I). Exploitatie-activiteiten (het bergen van radioactief afval) zijn slechts toegelaten nadat die vergunning een eerste keer bevestigd werd. Ook voor de sluiting en voor de overgang naar de controlefase zal de vergunning weer moeten bevestigd worden. Bij elk van deze (her)bevestigingen zal het mogelijk zijn om de oprichtings- en exploitatievoorwaarden te wijzigen en/of aan te vullen.

Internationaal kader

Bij de ontwikkeling van het voorliggend ontwerpvergunningsstelsel heeft het FANC rekening gehouden met de regelgeving met betrekking tot het beheer van radioactief afval in België en met het Gezamenlijk Verdrag van 5 september 1997 inzake de veiligheid van het beheer van bestraalde splijtstof en inzake de veilig¬heid van het beheer van radioactief afval dat door België werd geratificeerd in 2002. Er werd ook rekening gehouden met de relevante veiligheidsnormen van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA). In het kader van de openbaarheid van informatie en in de geest van het Verdrag van Aarhus, dat onder meer inspraak bij de besluitvorming voorziet, wordt het ontwerp nu aan het publiek ter kennis gebracht en krijgt elke burger de kans om zijn opmerkingen over het ontwerp kenbaar te maken.

Hoe deelnemen aan de consultatie?

Het voorontwerp en de bijhorende toelichtingen kunnen vanaf 1 september 2010 geraadpleegd worden op de website van het FANC: www.fanc.fgov.be.

Bemerkingen zijn welkom tot en met 31 oktober 2010 en kunnen schriftelijk aan het FANC toegestuurd worden per brief: Ravensteinstraat 36, 1000 Brussel, met de vermelding KBA-ARD, ofwel via de hierna volgende link op de website: http://www.fanc.fgov.be/nl/page/plannen/initiatieven/.

De ontvangen bemerkingen zullen in overweging genomen worden bij de eindredactie van het ontwerp dat door het FANC ter goedkeuring aan de regering zal voorgelegd worden.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel