Wageningen Universiteit en Researchcentrum
26 aug 2010
Onderdeel: Plant Sciences Group
Consumenten staan positiever tegenover genetisch gemodificeerde groente
en fruit als die producten extra goed zijn voor de gezondheid. Ze staan
er vooral positiever tegenover als de genetische aanpassing kan leiden
tot vermindering van hun eigen bestaande gezondheidsproblemen.
Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR dat binnenkort gepubliceerd
wordt in het wetenschappelijke tijdschrift Food Quality and Preference.
Als consumenten kunnen kiezen tussen extra gezonde voeding van planten
die genetisch gemodificeerd zijn en van planten die via kruisingen
ontwikkeld zijn, hebben ze wel een duidelijke voorkeur voor de laatste.
Het Nederlandse publiek denkt genuanceerd over genetisch gemodificeerde
planten. Dat komt naar voren in onderzoek en in de maatschappelijke
discussie. Niet alle genetisch gemodificeerde planten worden even
negatief ontvangen. Het Wageningse team onderzocht of groente en fruit
dat dankzij genetische modificatie minder ziekteverschijnselen zou
veroorzaken, positief ontvangen zou worden door consumenten.
Voor het onderzoek werd de mening gevraagd van twee groepen mensen:
mensen mét en mensen zónder appelallergie, een allergie die in Europa
veel voorkomt. Beide groepen werd gevraagd naar hun mening over
verschillende types van in de toekomst te ontwikkelen appelrassen,
zoals rassen met verhoogde milieuvriendelijkheid, wel of niet genetisch
gemodificeerd, wel- of niet met extra gezonde inhoudsstoffen, en appels
die met genen van de appel zelf hypoallergeen zijn gemaakt.
Als het gaat om extra milieuvriendelijke appels, hebben beide groepen
consumenten met en zonder appelallergie dezelfde mening. Ze zijn dan
gematigd positief over gentech-appels, maar geven de voorkeur aan
appelrassen die via kruisingen ontwikkeld zijn.
Voor appels met minder allergenen was dat anders. Vooral consumenten
die zélf last hebben van appelallergie zijn positief over appels die
minder allergische reacties veroorzaken. Ze hebben een voorkeur voor
appels die door kruisingen zijn ontwikkeld, maar hypoallergene appels
die via gentech ontwikkeld zijn, vinden zij ook aantrekkelijk.
Gentech-appels die voorzien zijn van extra appelgenen scoren daarbij
iets positiever dan gentech-appels waarbij extra genen van andere
plantensoorten zijn ingebouwd.
Contact
Meer informatie:
Erik Toussaint, Hoofd Communicatie Plant Sciences Group
06 - 5156 5949
erik.toussaint@wur.nl