Wageningen Universiteit en Researchcentrum 26 aug 2010

Onderdeel: Alterra

Het is juridisch mogelijk om gebieden als kwetsbare zone uit te zonderen van de voorschriften van de Nitraatrichtlijn en vervolgens binnen Nederland één of meerdere nitraat-actieprogramma's op te stellen. Het areaal dat kan worden uitgezonderd zal naar verwachting echter beperkt zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Alterra Wageningen UR en de Universiteit Utrecht voor de Tweede Kamer.

"Dat er naar verwachting slechts weinig gebieden kunnen worden uitgezonderd, komt omdat momenteel nog verhoogde nitraatconcentraties in het zand- en lössgebied worden aangetroffen," zegt Alterra-onderzoeker Oscar Schoumans. "Ook is er sprake van eutrofiëring van het oppervlaktewater in polders en veen- en kleigebieden die afwateren op het kustgebied. Overigens zijn wij als onderzoekers niet in staat om de uit te zonderen gebieden ook daadwerkelijk vast te stellen. Daarvoor ontbreken momenteel de procedures en methodieken en bovendien is de opzet van de huidige meetnetten daarvoor niet toereikend."

Het rapport is een uitwerking van een Tweede-Kamermotie van Janneke Snijder-Hazelhoff van de VVD. In de motie werd gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken van een mestbeleid gebaseerd op meerdere nitraat-actieplannen en de benoeming van verschillende kwetsbare zones. De resultaten van het onderzoek zullen worden gebruikt bij de voorbereiding van het volgende actieprogramma Nitraatrichtlijn, dat in werking zal treden in 2014.

Naast een regionale differentiatie door het uitzonderen van kwetsbare gebieden is het mogelijk om verdergaand te differentiëren in de hoogte van de gebruiksnormen en eventueel in de gebruiksvoorschriften. Dit kan echter ook al binnen het huidige systeem van één nitraat-actieprogramma dat momenteel voor heel Nederland geldt en waarvan ook al gedeeltelijk gebruik gemaakt wordt. Oscar Schoumans: "Er liggen wellicht technische mogelijkheden om de hoogte van de gebruiksnormen verdergaand te differentiëren door rekening te houden met de vastgestelde grondwatertrap en de bodemvruchtbaarheidparameters van het perceel en door eventueel rekening te houden met de teelt van een voorvrucht- en vanggewas op het betreffende perceel. Wel zullen hierdoor de kosten voor monitoring, controle en handhaving en de administratieve lasten toenemen."

>> Download Alterra-rapport 2062: 'Gebiedsgerichte uitwerking Nitraatrichtlijn, Mogelijkheden en beperkingen'
Zie het origineel

Â

Alterra-rapport 2062: 'Gebiedsgerichte uitwerking Nitraatrichtlijn, Mogelijkheden en beperkingen'
Contact
Meer informatie:
ir. OF (Oscar) Schoumans