Gemeente Waterland

26 augustus 2010

Gemeente Waterland werkt aan optimalisatie Waterland-oost

Waterland-oost is een waardevol cultuurlandschap waarin veel te genieten is. Het gebied maakt daarom onderdeel uit van het nationaal Landschap Laag Holland. Waterland-oost is het landelijke gebied van de gemeente Waterland en stadsdeel Amsterdam-Noord samen. Echter, in het gebied is een aantal ontwikkelingen gaande die het gebied kunnen aantasten. Het betreft:

* Er is sprake van schaalvergroting en verbreding van de landbouw. Hierdoor ontstaat behoefte aan bouwen van nieuwe (grote) stallen, nieuwe boerderijen en kavelruil;

* Het aantal weidevogels neemt af;

* De bodem daalt;

* Het wegenstelsel staat onder druk;

* Aan de behoeften van recreanten kan niet altijd worden voldaan.

De gemeente Waterland gaat de komende drie jaar samen met Stadsdeel Amsterdam-Noord, het Hoogheemraadschap, landschap Waterland en een aantal particuliere organisaties oplossingen bedenken voor deze knelpunten om de kwaliteit van het gebied te behouden. Boeren en bewoners worden daarbij betrokken, onder andere via de verschillende dorpsraden.

Dinsdag 24 augustus 2010 heeft het college ingestemd met de eerste fase van dit project in de vorm van een Knelpuntenanalyse en programma. De Knelpuntenanalyse en programma zijn tot stand gekomen in een interactief proces met diverse partners in het gebied: Gemeente Amsterdam centrale stad, stadsdeel Amsterdam-Noord, Hoogheemraadschap, Centrale dorpenraad Amsterdam-Noord, Agrarische natuurvereniging, Landschap Waterland en het programmabureau Nationaal Landschap Laag Holland. Tevens zijn Staatsbosbeheer en de dorpsraden van de gemeente Waterland geraadpleegd.

Het programma bestaat uit en zestal thema's:


1. Ontwikkelen van een gezamenlijk Afsprakenkader Landschap en Landbouwontwikkeling Waterland-oost en optimaliseren zonering landbouwgebied-natuurgebied;

2. Studie naar de snelheid van bodemdaling op verschillende locaties in Waterland-oost;

3. Opstellen toekomstvisie verkeerssysteem;
4. Opstellen en uitvoeren Opkrikplan weidevogels Waterland-oost;
5. Uitvoering experimenten met landbouwkundige maatregelen, die de bodemdaling vertragen;

6. Stimuleren en faciliteren samenwerking recreatieve en toeristische organisaties in Waterland-oost.

De gemeente Waterland gaat, samen met stadsdeel Amsterdam-Noord, de eerste drie thema's uitwerken. In het najaar starten wij met het opstellen van een gezamenlijke afsprakenkader Landschap en Landbouw. Dit afsprakenkader vormen de regels waarbinnen de landbouwontwikkeling verder kan plaatsvinden en waarin helder is wat er kan en niet kan.

In 2011 volgt een studie naar de bodemdaling en het formuleren van mogelijke ontwikkelingsscenario's. In 2012 start een onderzoek over hoe het verkeerssysteem in Waterland-oost eruit zal moeten zien om te kunnen voldoen aan de vele functies in het gebied.
---