Hoogheemraadschap Delfland

Initiatief Delfland voor behoud waterkennis

Het Hoogheemraadschap van Delfland neemt het initiatief tot het opzetten van de eerste virtuele Nationale Waterkennis Dialoog (NWD). Deze dialoog zorgt voor regie en synergie, en formuleert randvoorwaarden zodat Nederland in 2020 weer in de top van de waterkenniseconomie in binnen- en buitenland staat. Dit is nodig omdat onderzoek, opleiding, innovatie, beheer en beleid op het gebied van water op dit moment zijn versnipperd. Hierdoor kiezen steeds minder studenten voor waterrichtingen.

Het aantal studenten dat afstudeert op het gebied van water, neemt af. "Met de toenemende complexiteit van de samenleving en de klimaatverandering is dit niet wenselijk. De watersector heeft nieuwe experts hard nodig. Alleen al op het gebied van deltatechnologie, de technologie om water tegen te houden, worden in 2012 zo'n 8.000 vacatures verwacht", zegt dijkgraaf Van Haersma Buma. Daarnaast is het onderzoek op het gebied van water sterk versnipperd. Kennis over de strijd tegen water, innovatie en waterbeheer, exportkansen als integraal onderdeel van infrastructuur en veiligheid is nu gefragmenteerd.

Bundeling van de aanwezige kennis moet Nederland in 2020 weer terugbrengen in de top van de kenniseconomie in binnen- en buitenland. Integrale waterkennis moet een van de topprioriteiten van onze economie worden en een puur Nederlandse aangelegenheid blijven.

De eerste NWD zorgt voor bundeling van waterkennis en maakt water weer een aantrekkelijker vak met toekomstperspectief. Jongeren stromen weer naar waterstudies op alle niveaus. Overheid, bedrijven en kennisinstellingen kunnen zo weer nieuwe instroom tegemoet zien.

"Water zit in het bloed van alle Nederlanders", vervolgt Van Haersma Buma. "Nederland is sterk geworden door zijn gevecht tegen én kennis van water. De Afsluitdijk, Deltawerken, Rotterdamse en Amsterdamse havens, schoon drinkwater, waterzuivering en grote namen als Leeghwater en Lely zijn wereldwijd alom bekend."

Het Hoogheemraadschap van Delfland neemt het initiatief en brengt de dialoog (NWD)op gang met de betrokken instellingen, bedrijven, instituten, onderwijsinstellingen en universiteiten en met de nationale bestuurders. Centraal hierbij staan de initiatieven die de deelnemers zelf kunnen nemen. Niet in de laatste plaats om het Nederlandse karakter van de sector te behouden en de kennis te verzilveren.

Eind november wordt aan het einde van de conferentie Nationale Water Dialoog op basis van de discussie een advies aan de minister van Verkeer en Waterstaat worden aangeboden.