Nederlander blijft gelukkig maar droomt minder

26/08/2010 15:03

Trendbox BV

Nederlander blijft gelukkig maar droomt minder

Crisis, de verloren WK finale, dalende huizenprijzen: de Nederlander (m/v) wordt er niet minder gelukkig om. Want evenals vier jaar geleden zegt een ruime 70% van onze inwoners zich gelukkig te voelen. Wel is het aantal "zeer gelukkigen" met 5% gedaald: van 24% in 2006 naar 19% nu. Daarnaast dromen we minder: fantaseerde in 2006 nog een kwart van de Nederlanders wel eens een beroemde sporter of artiest te zijn, vier jaar later is dat met bijna 10% afgenomen. En wilde in 2006 18% van de Nederlanders best beroemd zijn, ongeacht op welke wijze, nu is dat afgenomen tot 13%. Nederland wordt meer "down to earth".

Dit blijkt uit de "Geluksmonitor" een online onderzoek dat marktonderzoekbureau Trendbox zowel in 2006 als in 2010 heeft uitgevoerd onder een representatieve steekproef van respectievelijk 500 en 750 Nederlanders in de leeftijd van 16 jaar en ouder.

Geluk van onszelf en van anderen

Meer dan 70% van de Nederlanders is dus gelukkig, waarbij een toenemend aantal (31% in 2006 - 36% in 2010) zich zelfs gelukkiger voelt dan vroeger. Het is daarbij opvallend dat, naarmate de leeftijd verstrijkt, het geluksgevoel toeneemt. Nu is het niet zo dat de rest van Nederland, ruim een kwart, zich ongelukkig voelt. Maar naar eigen zeggen kennen deze mensen soms hun gelukkige en dan weer hun ongelukkige momenten.

Met betrekking tot het geluk van anderen hebben we een positiever beeld: volgens meer dan de helft zijn Nederlanders in het algemeen gelukkig terwijl vier jaar geleden nog 40% deze mening was toegedaan. Doen mensen zich gelukkiger voor dan ze zijn? Volgens de meerderheid van 56% wel, hoewel dit een lichte afname van 2% betekent ten opzichte van vier jaar geleden. Feit is dat slechts één op de tien Nederlanders jaloers is op het geluk van anderen; een gegeven dat constant blijft ten opzichte van vier jaar terug.

Geld en andere drijfveren voor geluk

Evenals in 2006 onderschrijft meer dan de helft van de Nederlanders de stelling "geld maakt gelukkiger". Is geld zo belangrijk voor geluk? Feit is dat inkomen en geluk een sterk verband met elkaar hebben en houden: hoe hoger het inkomen des te gelukkiger men zichzelf vindt. Maar geld is natuurlijk niet de enige drijfveer voor geluk. Want rond een kwart, een lichte toename ten opzichte van 2006, is het eens met de uitspraken "ik hoef niet gelukkig te zijn zolang ik maar gezond ben" en "pas wanneer je kinderen krijgt is je geluk compleet". Overigens scoren mensen met kinderen niet uitgesproken positiever op deze laatste stelling.

Van gemiste kansen en de dingen die voorbij gaan

Slechts 17% heeft de dromen die men als kind had daadwerkelijk zien uitkomen. Daarom is het niet geheel verrassend dat bijna een derde van Nederland, ongewijzigd sinds de vorige meting in 2006, veel anders zou doen mocht men het leven kunnen herhalen. Zo zou een kwart liever een andere baan hebben gehad, heeft een derde het gevoel niet alles uit het leven te halen, zegt eenzelfde aantal met een relatie niet met overtuiging de partner van zijn/haar dromen te hebben gevonden en gelooft een kwart niet in "de ware". Spijtbetuigingen die in de loop der jaren nauwelijks aan gewicht hebben ingeboet en derhalve van alle dag zijn. Toch zou slechts één op de tien Nederlanders het liefst de boel de boel laten en volledig overnieuw beginnen. Ach, volgens een derde is het leven ook te kort om alles er uit te kunnen halen wat erin zit.

De Zweden het meest, de Grieken het minst gelukkig

Voor wat betreft geluk in Europees verband slaat Nederland, althans volgens onszelf, geen slecht figuur. Weliswaar beschouwt ruim een kwart van de Nederlanders (was 20% in 2006) de Zweden als meest gelukkig Europese volk, Nederland zelf volgt met 17% (was 13% in 2006) op een goede tweede plek. De Denen nemen, met 16% een verdubbeling ten opzichte van vier jaar terug, de derde positie in.

Niet geheel verrassend zijn de geplaagde Grieken, volgens de meeste Nederlanders, het minst gelukkige volk binnen Europa. Ten opzichte van vier jaar geleden is zelfs sprake van een enorme stijging met stip: Griekenland gaat van niets naar 19%. En hoewel de Polen ex equo scoren is er, ten opzichte van 2006, 3% minder te vinden die de inwoners van dit voormalige Oostblok land als minst gelukkig kwalificeren. Als derde in het rijtje van minst gelukkige Europese inwoners staan de Slovenen. Die het overigens relatief wel beter doen: van 18% in 2006 naar 12% in 2010.

Voor meer informatie:

Trendbox BV

Lex de Witt, onderzoeksdirecteur

Telefoon: 020 - 669 4414

Email: lex.dewitt@trendbox.nl

www.trendbox.nl