Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht
PB10-056 26 augustus 2010 9.30 uur

Omzetkrimp horeca neemt af

· Geringe omzetdaling bij hotels, cafetaria's en cafés · Omzetkrimp bij restaurants onveranderd groot

In het tweede kwartaal van 2010 heeft de horeca minder slecht gepresteerd dan in de voorgaande vijf kwartalen. De omzet daalde met 3,1 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van 2009. Het omzetvolume daalde met 5,1 procent. De prijzen lagen gemiddeld 2,1 procent hoger dan een jaar eerder. Van alle branches in de horeca boekten restaurants het slechtste resultaat. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Hotels, cafetaria's en cafés deden het in het tweede kwartaal minder slecht dan in het eerste kwartaal van 2010. Gemiddeld daalde hun omzet in het tweede kwartaal met bijna 1 procent in vergelijking met een jaar eerder. In tegenstelling tot de overige horecabranches bleef de krimp van de omzet van restaurants onveranderd groot. In vergelijking met een jaar eerder daalde de omzet met 7,7 procent. Restaurants behaalden hiermee het slechtste resultaat sinds de omzetkrimp in het tweede kwartaal van 2008 begon. De prijzen stegen gemiddeld 1,6 procent. Het omzetvolume was 9,2 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2009. Volume- en omzetontwikkeling in de horeca per kwartaal %mutatie t.o.v. hetzelfde kwartaal een jaar eerder

10 8 6 4 2 0 -2 -4 -6 -8 -10 I II III IV I II III IV I II III IV I II III IV I II*

www.cbs.nl

2006

2007

2008

2009

2010

Omzet

Volume

Bron: CBS

CBS Persbericht PB10-056

pagina 1 van 3



Technische toelichting
De cijfers in dit persbericht hebben betrekking op hotels (inclusief pensions en conferentieoorden), restaurants, cafetaria's (inclusief snackbars, lunchrooms en fastfoodrestaurants e.d.) en cafés. Deze bedrijven vormen samen de traditionele horeca. De catering en verblijfsrecreatie maken geen deel uit van deze cijfers. De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar, tenzij anders vermeld. Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van de consumentenprijsindexcijfers (CPI) van het CBS. Achtergrondinformatie over verandering in samenstelling ondernemingengroep Het CBS voegt bedrijven en instellingen vanaf 2010 in een beperkt aantal gevallen op een andere manier samen tot ondernemingengroepen dan daarvoor het geval was. Een andere wijziging is dat het aantal werkzame personen en daarvan afgeleid de grootteklasse van bedrijven in het Algemeen Bedrijvenregister van het CBS vanaf 2010 meer dan voorheen is gebaseerd op individuele gegevens uit de polisadministratie van het UWV. Door deze veranderingen kan het voorkomen dat de codering volgens de Standaard Bedrijfsindeling (SBI 2008) en/of de grootteklasse van een bedrijf of ondernemingengroep wijzigen. Dit kan in sommige gevallen gevolgen hebben voor de uitkomsten van een statistiek, vooral voor de uitkomsten per branche/ bedrijfstak of grootteklasse. De gevolgen van deze wijzigingen op de uitkomsten van de horeca zijn minimaal. Wijzigingen Ten opzichte van het persbericht van 27 mei 2010 (PB10-041) zijn de cijfers over het eerste kwartaal van 2010 bijgesteld. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

CBS Persbericht PB10-056

pagina 2 van 3



Ontwikkeling van omzetten (incl. btw), prijzen en volumes in de horeca 2010 2009 2e kw* 1e kw jaar %-mutatie t.o.v. een jaar eerder Horeca totaal # Omzet -3,1 -5,4 -5,4 Prijs 2,1 2,0 2,2 # Volume -5,1 -7,3 -7,4 w.v. Hotels, pensions en conferentieoorden Omzet Prijs Volume Restaurants, cafetaria's, snackbars e.d. Omzet Prijs Volume w.v. Restaurants Omzet Prijs Volume Cafetaria's, snackbars, lunchrooms, fastfoodrestaurants, ijssalons Omzet Prijs Volume Cafés e.d. Omzet Prijs Volume *) Voorlopige cijfers Bron: CBS #) Deze cijfers zijn bijgesteld


-1,0 . .


-4,4 . .


-8,8 . .


-5,2 1,8 -6,8


-5,6 2,1 # -7,6

#


-6,8 2,6 -5,1


-7,7 1,6 -9,2


-7,0 2,0 # -8,9

#


-4,8 2,9 -7,4


-0,8 2,1 -2,8


-3,2 2,3 # -5,4

#

1,4 2,2 -0,9


-0,7 2,9 -3,5


-6,1 3,4 # -9,2

#


-7,5 4,6 -11,5

CBS Persbericht PB10-056






---- --