Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Den Haag - 25 augustus 2010
Samenwerkende hulporganisaties zijn 'gender-blind'
Vrouwen en meisjes in overstroomd Pakistan in gevaar
"Natuurlijk is het geweldig dat de samenwerkende hulporganisaties giro 555 hebben opengesteld voor de slachtoffers van de watersnood in Pakistan", aldus Sabra Bano, de uit Pakistan afkomstige directeur van Gender Concerns International. "Het is alleen zo teleurstellend dat er geen aandacht is voor de specifieke omstandigheden van vrouwen en meisjes. Er vloeien ook geen gelden naar vrouwenorganisaties, terwijl juist die organisaties de gender-dimensie in hun werk meenemen."
De VN schatten dat 90.000 zwangere vrouwen, een uiterst kwetsbare groep, tijdens het komende half jaar in de rampgebieden moeten bevallen. Daarnaast wordt er serieus gevreesd voor het leven van 30.000 vrouwen. De vrouwen, die sowieso al een zwakkere positie hebben in een land als Pakistan, lijden dan ook extra onder de gebrekkige hygiëne en ondervoeding en zijn des te vatbaarder voor ziektes en epidemieën.
Ondermeer om ook deze kwetsbare groep te ondersteunen, werd al op 10 augustus een People to People actie gestart. Initiatiefnemers zijn de Pakistaanse gemeenschap in Nederland, Gender Concerns International (GCI) en Women for Water Partnership (WfWP). Alice Bouman-Dentener, voorzitter van WfWP: "Met onze People to People actie ondersteunen we vrouwenorganisaties die snel en direct hulp bieden aan vrouwen en hun gezinnen. Vrouwenorganisaties worden vaak over het hoofd gezien bij de verdeling van gelden, terwijl juist zij aan de basis zulk goed werk verrichten. Het belang van hun bijdrage na eerdere natuurrampen, zoals in Haïti of na de tsunami, is wereldwijd erkend."
Fondsen worden ingezameld via giro 15.83.698 van Gender Concerns International in Den Haag. Noodhulp verloopt via bestaande netwerken van vertrouwde vrouwenorganisaties: Aurat Foundation (landelijk dekkend), Paiman Trust (Fata en Khyber Pakhtnkhwa) en HOPE (Azad Kashmir). Hun werk aan de basis, waar hulp het hardste nodig is, vormt een welkome aanvulling op de inspanningen van de samenwerkende hulporganisaties en de Nederlandse overheid.
Meer informatie is beschikbaar op www.genderconcerns.org en www.womenforwater.org.
Einde persbericht