Ingezonden persbericht


Persbericht

25 augustus 2010

CBL en FNLI blij met uitstekend resultaat recycling verpakkingen

Rijswijk/Leidschendam - De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zijn blij met de cijfers over de gescheiden inzameling en recycling van verpakkingsafval over 2008 en 2009, zoals vandaag gepubliceerd door de Stichting NedVang. De cijfers onderschrijven de manier waarop producenten en detailhandel in de levensmiddelenketen uitvoering geven aan producentenverantwoordelijkheid. De doelstelling voor alle materialen is meer dan gehaald.

Vandaag publiceerde de Stichting NedVang de meetgegevens over de hoeveelheid gescheiden ingezameld en gerecycled verpakkingsafval. Voor alle verpakkingsmaterialen werd de doelstelling die door de overheid is vastgesteld, gehaald.

Vooral de resultaten van de inzameling van kunststofafval stemmen tot tevredenheid. Immers, het verpakkende bedrijfsleven sprak in 2007 af om de doelstelling voor de gescheiden inzameling van kunststof te verhogen van 30% naar 32% in 2009 en naar 42% in 2012. De inzameling is in 2009 goed op gang gekomen en wordt steeds effectiever. Hiermee is Nederland op weg om weer een van de koplopers in Europa te worden.

De resultaten zijn een gevolg van de grote inspanning van de Nederlandse burger en een goede samenwerking tussen de gemeenten en het verpakkende bedrijfsleven. De inzameling van afval van consumentenverpakkingen wordt grotendeels uitgevoerd door de gemeenten. Gescheiden inzameling van papier en glas bestaat reeds lang. In de afgelopen twee jaar is een heel nieuw systeem van inzameling opgezet voor kunststof.

De levensmiddelenketen brengt een grote hoeveelheid verpakkingen op de markt. Verpakkingen hebben een belangrijke rol bij het maximaliseren van productveiligheid en de houdbaarheid van levensmiddelen waardoor veel verspilling wordt tegengegaan. Levensmiddelenfabrikanten en de detailhandel zetten zich actief in voor het minimaliseren van de milieubelasting van verpakkingen. Zij besturen actief mee in de uitvoering van producentenverantwoordelijkheid bijvoorbeeld met de ondersteuning van de Plastic Heroes campagne. De levensmiddelenindustrie werkt ook voortdurend aan het vernieuwen van verpakkingen om het gewicht en volume zo laag mogelijk te houden. Er wordt steeds vaker aandacht besteedt aan de recyclebaarheid van verpakkingsmateriaal bij het verpakkingsontwerp.

CBL en FNLI werken eendrachtig samen op een veelheid van duurzaamheidsinitiatieven die passen binnen de klimaatagenda van het CBL en de Duurzaamheidsagenda van de FNLI. Naast uitgekiende logistiek en aandacht voor verspilling, spannen detailhandel en levensmiddelenindustrie zich gezamenlijk in voor de maximale recycling van verpakkingen.


- Einde Bericht -