Ingezonden persbericht
Rotterdam, 25 augustus 2010
PERSBERICHT
HET BABY-OLIFANTJE HEEFT EEN NAAM!
Met ongeveer 10.000 inzendingen is de namenwedstrijd voor het in juli geboren olifantje een enorm succes geworden. Het was een hele klus voor de olifantenverzorgers om uit al die inzendingen een passende naam te kiezen, maar het is ze gelukt! Vandaag heeft het olifantje officieel de naam FAYA (vuur/vurig/temperamentvol) gekregen.
Vier personen hadden de naam Faya ingezonden en er moest dus geloot worden. Winnares werd mevrouw E. de Leeuwen uit Middelburg. Zij wordt uitgenodigd voor een VIP-dagje achter de schermen bij de olifanten in Blijdorp. Bovendien ontvangt zij 75 kilo (het geboortegewicht van Faya) aan boodschappen, met dank aan Jumbo Supermarkten.
BLIJDORP-GIER SIERT ROTEBWAGENS:
OP ZIJN ROTTERDAMS SAMENWERKEN AAN SCHONE STAD
Sinds kort rijden er tien vuilniswagens en tien veegwagens van Roteb door Rotterdam met een opvallende afbeelding van een vliegende gier uit Diergaarde Blijdorp en de boodschap 'Leer Manieren van de Gieren. Ruim je rommel op!' Dit is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen Roteb en Blijdorp in samenwerking met ARA en de Willem de Koningacademie.
Zowel Diergaarde Blijdorp als Roteb willen mensen zoveel mogelijk stimuleren om hun eigen rommel op te ruimen en zodoende mee te werken aan een schoner milieu. De Roteb voert al jarenlang de 'schone stadcampagne'. Blijdorp heeft als doel om bezoekers van de Diergaarde bewust te maken van het belang van een schoon en duurzaam milieu.
Deze zomer opende Blijdorp de Afrikaanse gierenrots als onderdeel van het ruime savannegebied. Gieren staan bekend als de opruimers van de natuur en zijn onmisbaar voor het ecosysteem. Niet zo vreemd dus dat beide partijen, die overigens ook nog goede buren zijn, zich daarom hebben laten inspireren door deze specifieke eigenschap van de gier. Dit in de hoop dat Rotterdammers zich aangesproken voelen hun stad ook schoon te houden.
ARA, het Rotterdamse reclamebureau waar Diergaarde Blijdorp een jarenlange samenwerking mee heeft, zorgde voor de creatie en betrok ook de Willem de Koning academie erbij. Uiteindelijk werd de slogan van Iris Dijkers, student aan de reclameopleiding van de academie, door alle partijen gekozen. Zo is het uiteindelijk een vruchtbare samenwerking geworden tussen vier Rotterdamse organisaties.
De Rotebwagens met de afbeelding van de gier blijven in ieder geval t/m 31 oktober door de straten van Rotterdam rijden. Roteb zal ook op bepaalde momenten voorlichtingsactiviteiten organiseren in samenwerking met Blijdorp.
ALLIGATORSCHILDPADJES GEBOREN IN BLIJDORP
In Diergaarde Blijdorp hebben de alligatorschildpadden gezorgd voor vier jongen. Dat is een primeur voor Blijdorp en alleen de dierentuin van Barcelona heeft eerder met alligatorschildpadden kunnen fokken. Blijdorp is dus erg blij met dit bijzondere fokresultaat!
De jonge schildpadjes zijn in Blijdorp te zien in de Rivièrahal en in de speciale schildpaddenruimte tegenover het binnenverblijf van de nijlpaarden. De ouders van de jonkies huizen in de voormalige Krokodillenhal van het Rivièrahal-complex, waar ze een vrij ondiep, open waterbassin bewonen. Blijkbaar bevalt het de dieren daar zo goed, dat ze in mei dit jaar voor het eerst bevruchte eieren legden. De eerste jongen kwamen in juli uit het ei en uit het laatste bevruchte ei kwam afgelopen zondag het vierde jong.
Van de vier volwassen alligatorschildpadden in Blijdorp zijn er drie al sinds 1983 in de Diergaarde; de vierde voegde zich in 1997 bij het trio. Het gaat hierbij om twee mannetjes en twee vrouwtjes. In de Europese dierentuinen leven in totaal maar zo'n vijftig alligatorschildpadden.
Gelukkig behoort de alligatorschildpad (nog) niet tot de ernstig bedreigde diersoorten, al is het verspreidingsgebied wel geslonken. Dat komt waarschijnlijk door de jacht omdat het smakelijke vlees van de schildpadden erg gewild is. In het wild is de alligatorschildpad te vinden in waterrijke gebieden in het zuiden en midden van de Verenigde Staten. Het is een van de grootste zoetwaterschildpadsoorten, waarvan het schild zo'n 75 cm. lang kan worden. Uitgegroeide dieren kunnen wel 100 kilo wegen! Alligatorschildpadden zijn verwant aan de beruchte bijtschildpadden en net als zij kunnen ze flink van zich af bijten. Gezien de grootte en het agressieve gedrag van deze dieren zijn alligatorschildpadden totaal ongeschikt om door particulieren als huisdier te worden gehouden.
ZEBRAKUDDE IN BLIJDORP UITGEBREID
Op donderdag 19 augustus werd de zebrakudde in Blijdorp uitgebreid door de geboorte van een prachtig zebraveulen. Het jongste veulen is een jong van hengst Loro, die baas is van de kudde. Moeder Erika kwam zelf ook al in Blijdorp ter wereld. Met het nieuwe veulen telt de zebrakudde in Blijdorp nu negen dieren. Daarmee is het zebraperk een indrukwekkend onderdeel van de Afrikaanse savanne in de Diergaarde.