NAWI Borculo met een pot verf van 1980 naar 2010
25/08/2010 10:18
Bessels architekten & ingenieurs B.V.
NAWI Borculo en Bessels Architekten & Ingenieurs uit Twello bewijzen dat revitalisering van o.a. industriegebouwen ook eenvoudig en effectief kan. Het revitaliseren van industrieterreinen wordt vaak ervaren als zeer kostbaar en tijdrovend. Dit wordt vooral veroorzaakt door procedures en het op één lijn krijgen van alle gebruikers en eigenaren. Een goed verzorgde uitstraling van een bedrijfspand wordt vaak onderkend zodra een revitalisering heeft plaatsgevonden.
De heer Stephan Toxopeüs, directeur van NAWI, pakt dit op een andere wijze aan. Hij heeft Bessels Architekten uit Twello de opdracht gegeven het gebouw aan te pakken met het budget van een pot verf. Voor hem is het de uitdaging met weinig middelen een zo maximaal mogelijk effect te bereiken. Revitalisering brengt pas op termijn z'n geld op. Met weinig middelen c.q. kosten betekent ook een korte afschrijftermijn.
Op dit moment zie je op industrieterreinen een tweedeling plaatsvinden: bedrijven die slechts een produktie-/opslaghal willen zonder allure en bedrijven die toch behoefte hebben aan meer uitstraling vanwege de (internationale) bezoekers die zij ontvangen.
Bij NAWI deed zich het probleem voor dat het bedrijf door de jaren heen is gegroeid met een hal en een hal en nog een hal en nog een stukje eraan, zonder dat er een duidelijke lijn in het totale complex zichtbaar is. Alle fases zijn afleesbaar door het verschil in veroudering. Met als bijkomend probleem het parkeren.
Een analyse van de situatie leert al snel dat het parkeren een grote stoorfactor is; dit in combinatie met het ontbreken van een afscheiding naar het openbare gebied. De gebouwen staan als het ware op een niet gestructureerd parkeerterrein dat zonder begrenzing overgaat in de openbare weg. Waar zich de toe- en uitgangen bevinden is onduidelijk, evenals de toegang tot het kantoor. Ook het kantoor verdwijnt door de grootte van de hallen in het niets en wordt hierdoor een anoniem gebouw. Dit alles gekoppeld aan de productverschuiving van een ambachtelijke machinefabriek naar een hightech productiemiddelenbedrijf voor de foodindustrie met alle bijbehorende besturing.
Voor Bessels Architekten was één ding duidelijk: geef het bedrijf een begin en een eind, maak duidelijk waar zich het kantoor bevindt, ontwerp een voorterrein en maak er één gebouw van. De eenvoudigste oplossing is veel slopen en opnieuw beginnen. De uitdaging is echter met bestaande gegevens verder te gaan waardoor kosten en milieu gespaard kunnen worden.
Voor het kantoor is gekozen voor een aandachttrekkende houten schil die het gebouw verzacht ten opzichte van al het aanwezige beton en staal. Door de schil te verhogen ontstaat een natuurlijk accent dat aandacht trekt en duidelijk maakt dat daar iets gebeurt. De hal en de deuren krijgen één kleur met als bijzonderheid dat met kleuraccenten ook de grootte van het gebouw beter tot uitdrukking komt en tot een eenheid wordt gemaakt. De deurnummering wordt op geheel eigen wijze vormgegeven. Het voorterrein wordt afgebakend met hoge Cortenstalen-constructies die als het ware een binnenterrein creëren vóór de hal. De Cortenstalen-constructies worden voorzien van ingebouwde verlichtings-armaturen.
Met de toevoeging van vlindertrekkende planten in de borders krijgt ook de natuurontwikkeling een impuls op het industrieterrein.
Door met weinig middelen - het budget van een pot verf - een eenheid te creëren die uitstraling heeft, is dit een zeer geslaagd project van Bessels Architekten & Ingenieurs.
NAWI hoopt dan ook dat dit initiatief door andere ondernemers op het industrieterrein wordt gevolgd, zodat het gehele industrieterrein een hoogwaardiger uitstraling zal krijgen.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl