Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Trimbos Instuut trekt aan de bel in Spraakmakende Zaken:

'Partydrug GHB zorgt voor steeds meer problemen'

Hartkloppingen, duizeligheid, hoge bloeddruk, benauwdheid, het zijn nog maar een paar van de vele bijwerkingen van de 'partydrug' GHB. Elke week belanden tientallen mensen in het ziekenhuis na gebruik van de drug. De organisatie Consument en Veiligheid maakt vandaag bekend, dat het aantal slachtoffers van GHB dat behandeld moet worden op een Spoedeisende hulpafdeling in de afgelopen jaren is verviervoudigd is tot 1200 per jaar. GHB is eenvoudig zelf te maken, is zwaar verslavend en kan bij een geringe overdosis dodelijk zijn. Maar ook het afkicken is uiterst moeizaam. De verslavingszorg weet nauwelijks wat ze er mee aanmoet en luidt woensdag in het IKON-programma Spraakmakende Zaken de noodklok.

In Spraakmakende Zaken vertelt Bianca haar verhaal. Zij probeert al vier jaar tevergeefs van een verslaving aan GHB af te komen. Ze kwam ermee in aanraking toen ze door persoonlijke problemen niet meer goed kon slapen. Het leek aanvankelijk een ideaal middel. Er was makkelijk aan te komen, het spul was niet duur, ze werd er een stuk rustiger en zelfverzekerder van en vergat al haar problemen. Al gauw merkte ze echter dat de doorzichtige vloeistof niet zo onschuldig is als ze lijkt. Bianca had steeds hogere doses nodig, kreeg hartkloppingen en werd zo angstig en psychotisch dat ze de deur niet meer uit durfde. Nathalie Dekker van het Trimbos Instituut schetst in Spraakmakende Zaken het gevaar van GHB. Omdat het van oorsprong een narcosemiddel is, luistert de dosering erg nauw. Al bij een geringe overdosis kan de gebruiker bewusteloos of zelfs in coma raken en in zijn braaksel of zijn eigen tong stikken. Dekker: "Mensen die GHB gebruiken komen onevenredig vaak in de problemen."

Hoe kom ik er weer van af? Dat is voor Bianca is al sinds vier jaar de vraag waar haar leven om draait. Na een zware epileptische aanval besloot ze af te kicken. Daardoor raakte ze in zo'n diepe depressie, dat een terugval de enige redding leek. En zo gaat het nu al jaren. "GHB is een drug die extreem zuchtig maakt", zegt verslavingsarts Rama Kamal in de uitzending. Zij pleit er dan ook voor, dat er een veel betere voorlichting komt over GHB en dat er meer gedaan wordt aan terugvalpreventie. Ook het Trimbos Instituut pleit voor een betere en vooral ook realistische voorlichting. Dekker: "Het beeld dat mensen hebben van GHB is veel te grappig, er moet veel meer aandacht komen voor de gevaren."

Spraakmakende Zaken, woensdag 25 augustus, 21.20 uur, Nederland 2.

Redactie: Wilco Leene, Ruth Nederveen, Henriëtte Smit, Tjitske Stoit, productie: Yvonne Clement; regie:, Edith Ruyg; eindredactie: Bert Visser