NCRV

Future Express

Angst en liefde in Argentinië in eerste aflevering Future Express

Woensdag 25 augustus
23.15 uur, Nederland 2
futureexpress.ncrv.nl

De Nederlandse multiculturele samenleving staat onder zware druk; tolerantie en respect zijn ver te zoeken. Hoe gaan de landen om ons heen om met etnische conflicten en religieuze verschillen? De NCRV-documentairereeks Future Express, van Nipkowschijfwinnaar Rob Hof, geeft het antwoord. Op het dak van een trein, in een goederenwagon, over versleten spoorrails, in supersnelle, luxe treinen met televisie aan boord, door de jungle en over duizelingwekkende bruggen reist Hof met zijn zoon Erik over de hele wereld. Hij toont inspirerende, ontroerende en intrigerende verhalen van treinreizigers over de hele wereld. In de eerste aflevering reist Future Express door Argentinië.

De Argentijnse treinreis start vanuit Buenos Aires via Carmen de Patagonia naar Bariloche, dat omgeven is door de Andes. Rob Hof raakte tijdens de jaren van de militaire junta verliefd op dit Zuid-Amerikaanse land, haar mensen en hun levenswijze. In de jaren tachtig woonde hij bij tegenstanders en vervolgden van het regime. Iedere minuut was hij op zijn hoede voor de geheime politie, die als een onzichtbaar monster overal aanwezig was. Agenten in burger ontvoerden tienduizenden mensen, die niet terugkeerden. In 1978 besloten enkele âdwaze moedersâ op het centrale plein van Buenos Aires, Plaza de Mayo, de terugkeer van hun vermiste kinderen te eisen. Plaza de Mayo werd de plek van herinnering en hoop. Hebe de Bonafieni, zelf een âdwaze moederâ van drie vermisten, was er vanaf het begin bij. Ruim 30 jaar later eist ze, samen met de andere moeders, iedere donderdag om 3 uur de terugkeer van hun kinderen op. Tijdens deze reis praten Hebe en Hof over het belang van herinnering en recht.

De wrede dictatuur mag nooit vergeten worden, vertellen jonge treinreizigers. De twintigers Angelica en Mariel zijn zelf geen slachtoffer van de junta, maar ze kennen de geschiedenis uit gruwelijke verhalen van hun ouders. Pamela is dochter van een Spaanse vader, die Franco ontvluchtte en in Argentinië verliefd werd op een jonge vrouw, die haar leven niet zeker was in haar moederland. Uiteindelijk gingen beiden in ballingschap en voelt Pamela zich nu een kind van angst en liefde, twee emoties, waarmee ze opgroeide en die de relatie van haar ouders zo kenmerkten.

âSeguimos caminando con esperanza. In Argentinie lopen we verder met hoopâ zegt Jorge, die blij is de dictatuur te hebben overleefd. De pijn zal altijd blijven, maar de hoop en de wil, dat verandering mogelijk is, overwinnen uiteindelijk.