Gemeente Utrecht


1 Klokkenveld wordt park voor Ondiep

Komende weken start de inspraak over het voorlopig ontwerp voor het buurtpark Klokkenveld in Ondiep. Het nieuwe park van bijna 2 hectare wordt aangelegd op een tweetal grasvelden langs de Marnixlaan. Met een aantal bewoners van Ondiep is het afgelopen jaar gewerkt aan een ontwerp voor het Park Klokkenveld.

Het voorlopig ontwerp gaat uit van een park in de vorm van een langgerekte slinger met speelveldjes, zitplekken, voorzieningen voor honden en veel kleurrijke beplanting. Kinderen uit de buurt hebben al een keuze gemaakt van favoriete speeltoestellen. Verkeerskundig bleek het niet mogelijk de Nieuwlichtstraat tussen de beide grasvelden op te heffen, maar door verplaatsing van de trottoirs tot in het park, is de ruimtelijke scheiding zoveel mogelijk beperkt. Het ontwerp voorziet in de aanplant van 39 nieuwe bomen die het park beter moeten afschermen van de Marnixlaan. Een 12-tal bomen moet plaatsmaken voor ruimte voor sport en spel.

Tijdens de inspraakperiode organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst voor bewoners. Na inspraak over het voorlopig ontwerp hoopt de gemeente dit jaar het definitieve ontwerp af te ronden en begin volgend jaar de technische voorbereiding zover te hebben dat voorjaar 2011 gestart kan worden met de aanleg. Bij de uitvoering zijn nog bijzondere archeologische vondsten te verwachten. Het Klokkenveld maakte in de middeleeuwen deel uit van een kloostercomplex.

De wijk Ondiep vraagt al jaren om verbetering van het groen en dit leidde in 2007 in de gemeenteraad tot het aannemen van de motie Extra Groen in Ondiep. Binnen het Meerjaren Groenprogramma van de gemeente is hiervoor geld gevonden en aanvullend zijn gelden beschikbaar gekomen uit het Wijkactieplan. Daarnaast heeft het rijk nog een flink extra bedrag toegezegd in een convenant dat de gemeente en rijk in 2009 sloten over verbetering van Groen in de Krachtwijken. De totale aanleg kost ongeveer ¤ 800.000.


2 Utrecht hanteert criteria 'Fairtrade Gemeente'

Utrecht wil in 2010 de titel Fairtrade Gemeente behalen. Om dat te realiseren hanteert de gemeentelijke organisatie voortaan bij inkoop van producten als koffie, thee, fruit, broodbeleg en bedrijfskleding fair trade criteria. Hiermee ondersteunt het college van burgemeester en wethouders in woord en daad de landelijke campagne 'Fairtrade Gemeentes' en wereldwijde Millenniumdoelen als armoedebestrijding en eerlijke handel.

De gemeenteraad heeft Utrecht in 2007 uitgeroepen tot Millenniumgemeente. In dit kader nam de raad het besluit dat Utrecht zich inspant om de titel 'Fairtrade Gemeente' te behalen. Utrecht zet zo Millenniumdoelen als armoedebestrijding en eerlijke handel om in daden. Daarvoor moet de gemeente aan enkele criteria voldoen, zoals voor aanbesteding. Dit collegebesluit voorziet daarin.

Als inkoper heeft de gemeente een voorbeeldfunctie. Het nieuwe fair trade aanbestedingsbeleid geldt niet alleen voor koffie en thee, maar ook voor producten als bedrijfskleding, bananen, chocoladerepen, koeken, vruchtensappen en broodbeleg. Voor kantines vraagt de gemeente gecontracteerde cateraars en leveranciers minstens vier producten te leveren die aan fair trade criteria voldoen.

Zo moet tenminste 60% van de aangeschafte koffie en/of thee fair trade zijn. Die zal pas in 2012 het geval zijn, als het huidige koffiecontract is afgelopen. De landelijke Fairtrade campagne is met dit uitstel akkoord.




Gemeente Utrecht