Gemeente Bronckhorst
Woningbouwverzoeken van na 16 juli in Bronckhorst stopgezet
Komende jaren nog maar beperkt aantal woningbouwplannen mogelijk in Achterhoek
In juli stelden de Achterhoekse gemeenten samen met de provincie en de woningcorporaties een regionale woonvisie vast. Het doel is om de te grote aantallen geplande nieuwbouwwoningen (14.000) terug te brengen en beter aan te passen aan de verwachte vraag naar woningen in de komende tien jaar. Ook in Bronckhorst kunnen we daardoor minder bouwen dan gepland. De huidige woningbouwplannen worden daarom onder de loep genomen. Dit geldt voor grote projecten, maar ook voor individuele bouwplannen voor een nieuwe woning.
B en w van Bronckhorst besloten vandaag de behandeling van alle aanvragen voor woningbouw of woningsplitsing die zijn ingediend na 16 juli 2010, waaronder ook nieuwbouw bij vrijkomende agrarische bebouwing, tot nader order stop te zetten. Dat betekent dat er pas een besluit wordt genomen als de gemeenteraad zich heeft uitgesproken over de regionale woonvisie. De verwachting is dat het plan in november in de raad komt.
Aanvragen van voor 16 juli
Voor aanvragen die voor 16 juli zijn ingediend wordt per geval zorgvuldig afgewogen of het alsnog doorgaan met het plan noodzakelijk of wenselijk is. De gemeente bekijkt op dit moment hoe we omgaan met grote en kleine woningbouwprojecten die gepland staan en welke consequenties (financieel, organisatorisch en maatschappelijk) dit heeft. Prognoses maken duidelijk dat in onze regio de komende jaren nog maar behoefte is aan in totaal 5.900 woningen (nieuwbouw minus sloop). Voor Bronckhorst gaat het dan om 385 woningen die nog gebouwd mogen worden tot 2019. In Nederland worden de gevolgen van de vergrijzing (er worden minder kinderen geboren en mensen worden steeds ouder) duidelijker. Dat dit leidt tot krimp staat vast. Ook de Achterhoek en Bronckhorst krijgen hiermee behoorlijk te maken. Om goed voorbereid te zijn op de gevolgen van deze krimp is het noodzakelijk actie te ondernemen. Op het gebied van woningbouw doen de gemeenten dat nu met de nieuwe woonvisie en de maatregel die b e
n w vandaag namen.
Verantwoordelijk wethouder Baars: "Aanvragers voor wie het besluit van b en w van vandaag gevolgen heeft, informeren we persoonlijk. Wij begrijpen dat dit een moeilijk besluit is voor hen. Niets doen leidt uiteindelijk echter tot leegstand, verpaupering en vergaande waardedaling van vastgoed. Met de nieuwe woningbouwvisie en dit besluit willen we dat tegengaan."
Hengelo (Gld), 24 augustus 2010