Project Gemeente Westland


Veel belangstelling voor Veiligheidsconferentie

Publicatiedatum: 24-08-2010

120 betrokkenen en professionals bij de veiligheid in Westland hebben op 23 augustus deelgenomen aan de Veiligheidsconferentie 'Veilig in ons Westland'. Vertegenwoordigers van onder meer gemeenteraad, politie, Openbaar Ministerie, buurtpreventie, woningcorporaties, jongerenwerk, jeugdzorg, maatschappelijk werk en bedrijfsleven hebben die dag intensief met elkaar gesproken over een nieuw gemeentelijk veiligheidsbeleid.

In rondetafelgesprekken werden ervaringen en ideeën uitgewisseld rond de thema's

* Veilige woon- en leefomgeving (w.o. overlast, botsende leefstijlen, verloedering/kwaliteit woonomgeving, onveiligheidsgevoelens, buurtpreventie, toezicht openbare ruimte);

* Jeugd en veiligheid (w.o. overlastgevende jeugd, veilig in en om de school, alcohol en drugs);

* Burgemeester, Politie en OM (w.o. bevoegdheden, inzet, ontwikkelingen, rol en verantwoordelijkheid, feitelijke criminaliteitsontwikkeling, reservepolitie);
* Bedrijvigheid en veiligheid (w.o. veiligheid winkelcentra, bedrijventerreinen, uitgaan/horeca, evenementen).

Burgemeester Van der Tak van de gemeente Westland concludeerde na afloop dat 'Veilig in ons Westland' een thema is waarbij iedereen zich betrokken en verantwoordelijk voor voelt. "We zijn een nieuwe weg ingeslagen om Westland veiliger te maken. Daarbij staan overleg en samenwerking centraal. Belangrijk was ook de constatering dat de driehoek (burgemeester, bureauchef politie en officier van justitie) meer moet communiceren over wat er gebeurt met mogelijke verdachten nadat ze zijn aangehouden. Deze bijeenkomst was een goede start voor het proces dat moet leiden tot meer veiligheid. Hoe meer dat gedragen wordt, hoe beter. Ik verheug me al op de vervolgbijeenkomsten dit najaar."

Aftrap
De conferentie in de Druiventuin in Monster vormde de aftrap voor een aantal bijeenkomsten dat de komende maanden wordt gehouden om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het nieuwe beleid. Aanleiding hiervoor is een op 19 mei 2010 unaniem aangenomen motie van de gemeenteraad waarin gevraagd wordt om met alle 'spelers' op veiligheidsgebied tot een gedachtewisseling te komen over een samenhangend veiligheidsbeleid.

Bewoners
In september krijgen bewoners en belangengroepen (bijv. winkeliers- en bedrijvenverenigingen, sportverenigingen enz.) de gelegenheid hun mening te geven over de veiligheid in de dorpskernen. Het is de bedoeling om dat in een actieve vorm te organiseren, bijvoorbeeld in de vorm van interviews.

Eind november, begin december 2010 wordt een vervolgbijeenkomst gehouden voor alle eerder betrokken deelnemers. Daar wordt een ontwerpnota Veiligheidsbeleid gepresenteerd. Daarin is de inbreng van alle betrokkenen verwerkt en wordt verantwoording afgelegd over de keuzes die gemaakt zijn. Na deze slotbijeenkomst kan de ontwerpnota Veiligheid door de raad worden vastgesteld.