Grootste groene dak van Amsterdam bijna gereed
Officiële oplevering met wethouder F. Ossel op 24 augustus
AMSTERDAM, 20100730 -- De Amsterdamse wethouder Freek Ossel (Openbare Ruimte en Groen) neemt op dinsdag 24 aug a.s. om 18.00 uur samen met de Bewonersvereniging de officiële oplevering voor zijn rekening van de nieuwe groene daken van de Halve Wereld aan de Amsterdamse Nieuwe Amstelstraat, naast de Stopera. De afgelopen maanden is hier in opdracht van eigenaar woningcorporatie Ymere een bijzonder duurzaam sedumdak aangelegd. Het is het grootste groene-dakproject van Amsterdam.
118 huurwoningen in hartje Amsterdam
De Halve Wereld is een complex van Ymere met 118 sociale-huurwoningen dat na de bouw van de metro is verrezen aan de Nieuwe Amstelstraat (1984-1985), bovenop metrostation Waterlooplein. Het gaat om de gebouwen Citadel, de Slinger en het Torentje. De bewonersvereniging geeft inhoud aan bewonerszelfbeheer: een Amsterdamse binnenstad-variant van zeer betrokken bewoners met een speciale moeder-dochter constructie met Ymere (voorheen een gemeentelijk woningbedrijf). De Halve Wereld staat bekend als een succesvolle menging van bewoners: studenten, senioren, gezinnen, kunstenaars, artiesten en woongroepen. De bewoners gaan de groene daken in de toekomst zelf onderhouden.
Dak toe aan renovatie
De firma Consolidated Nederland uit Gorinchem gaat na de bouwvak-vakantie verder om het werk af te ronden aan circa 200 m2 nieuwe duurzame Olivijn ballast en circa 1300 m2 groen dak op De Halve Wereld, mede op verzoek van de bewoners die meer groen in hun woonomgeving willen dan de openbare ruimte toelaat. Bovendien was de dakbedekking inmiddels toe aan renovatie. De Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam verstrekte een subsidie van 20.000 euro voor dit project. Bovendien heeft de gemeente dit complex in het vizier voor onderzoek naar het effect van sedumdaken in de stad.
Samen met bewoners
Het aanleggen van het sedumdak is in samenspraak gegaan met de huurdersvertegenwoordiging van het complex. Hun wensen zijn vertaald naar het huidige plan en met hun besproken. Het aanleggen van een sedumdak is geen standaard voor een dakrenovatie. Sedumdaken bieden vele voordelen op het gebied van duurzaamheid, milieu, belevingswaarde en woongenot. De aanschafkosten zijn hoger, daar staat tegenover dat het dakconstructie tot in de eeuwen blijft bestaan en daarna gerecycled kan worden.
Techniek
Technisch gezien gaat het bij dit project om een dikke laag isolatie bovenop de oorspronkelijke dakbedekking, daarop gaat weer een nieuwe 2-laags dakbedekking. Dan volgt de drainagelaag en het substraat dat nodig is voor de sedumplantjes.
Duurzaamheid vanzelfsprekend
Als maatschappelijk betrokken onderneming vindt Ymere duurzaamheid in gebouwen en de woonomgeving vanzelfsprekend. Groen en water zorgen bovendien voor een prettige, leefbare buurt. Daarom vindt Ymere het belangrijk om te investeren in buurten met een duurzaam evenwicht van rood (stenen), groen (planten en bomen) en blauw (water).
Woningcorporatie Ymere
Ingezonden persbericht