Raad van State


dinsdag 24 augustus 2010
10.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Westzaan Noord' van de gemeente Zaanstad. Het plan heeft betrekking op een gebied dat wordt begrensd door de Nauernasche Vaart, De Weelsloot, en de Reef tot aan de Provincialeweg. Het gebied is een woon-werkgebied en het plan legt vooral de bestaande feitelijke situatie vast. Een inwoner uit Westzaan verzet zich tegen de mogelijkheid om zeven woningen te bouwen op de plek van een voormalig bedrijf. Hij is van mening dat hierdoor de unieke en karakteristieke situering van het dorp wordt aangetast. Daarom komt hij tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een andere inwoner uit Westzaan komt in beroep tegen het plan omdat hij het niet eens is met de beperkte mogelijkheden die het plan biedt voor het uitbouwen van zijn woning aan Het Ziedhuis. Ten slotte komen twee inwoners in beroep tegen de mogelijkheid om een antennemast te vernieuwen aan de Middel. Zij vrezen voor gezondheidsrisico's. Bovendien zou de oorspronkelijke antennemast illegaal gebouwd zijn. De zitting gaat ook over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad heeft verleend voor het vernieuwen van de mast. De inwoners komen tegen die vergunning eveneens in hoger beroep bij de Raad van State. De rechtbank in Haarlem verklaarde in maart 2010 een eerder beroep van de omwonenden tegen de vergunning ongegrond. (zaaknummers 200908941/1 en 201004115/1) Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer om subsidie te verlenen voor cultuureducatie van kinderen. De Stichting Coach4kids had om de subsidie gevraagd. De stichting stelt zich ten doel om kinderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met zingen, dansen, acteren en presenteren. De stichting verzorgde deze lessen al op een school in Hoofddorp en had om voortzetting van de subsidie gevraagd. Het gemeentebestuur heeft het verzoek afgewezen omdat binnen de gemeente Pier-K al actief is als aanbieder van 'kunstzinnige vorming'. Om bij Pier-K subsidie weg te halen ten gunste van de stichting is volgens het gemeentebestuur niet logisch, niet efficiënt en zou leiden tot onwenselijke versnippering. De stichting liet het hier niet bij zitten en ging in beroep bij de rechtbank in Haarlem. Volgens haar leidt het besluit tot concurrentievervalsing. Ook zou het aanbod van de stichting vernieuwend zijn en voorzien in een behoefte die Pier-K niet kan bieden. De rechtbank verklaarde het beroep in januari 2010 echter ongegrond. Tegen die uitspraak komt de stichting in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201002701/1)

13.30 uur

Zitting over het schrappen van de 'Liberaal Democratische Partij' uit het kiesregister door het centraal stembureau in Den Haag. De politieke partij is in 2006 opgericht en heeft zich toen geregistreerd voor de Tweede Kamer verkiezingen in 2006. Daarna heeft de partij ook meegedaan aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Omdat de partij heeft niet heeft meegedaan aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in juni jl., heeft het centrale stembureau de partij uit het register geschrapt. Als gevolg hiervan mag een andere partij gebruik maken van de naam 'Liberaal Democratische Partij'. De partij vreest daar ook voor. Zij wijst erop dat de naam mogelijk erg populair is vanwege regeringsdeelname door de Engelse naamgenoot van de partij. De kansen voor het 'kapen' van de naam worden hierdoor vergroot en het stembureau had rekening moeten houden met die rechtsonzekere situatie voor de partij. Daarom komt de partij tegen het besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaak met zaaknummer 201003699/1 die de Raad van State vandaag om 14.00 uur op zitting behandelt. Die zaak gaat ook over het schrappen van een partij uit het kiesregister. (zaaknummer 201006413/1)

13.30 uur

Zitting over de zogenoemde verblijfsontzeggingen die de burgemeester van Nijmegen in 2008 heeft opgelegd aan twee inwoners van de stad. Beide mannen mochten gedurende twee weken niet meer in de wijk Meijhorst komen. De burgemeester is niet inhoudelijk ingegaan op hun bezwaren tegen de ontzeggingen, omdat de twee weken toen inmiddels al waren verstreken. De mannen zouden geen belang meer hebben bij een inhoudelijk besluit, aldus de burgemeester. Beide mannen zijn daartegen in beroep gekomen bij de rechtbank in Arnhem. Die oordeelde in december 2009 in twee afzonderlijke uitspraken dat hun beroepen gegrond waren en dat de burgemeester alsnog op hun bezwaren moest ingaan. De burgemeester is het niet eens met de uitspraken van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 201000287/1 en 201000291/1) Zitting over het schrappen van de 'Hamers Herstelt Holland Partij' uit het kiesregister door het centraal stembureau in Den Haag. De politieke partij wilde al in 2006 deelnemen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer, maar als gevolg van problemen met het storten van de benodigde waarborgsom, is dat niet gelukt. De partij heeft het centraal stembureau daarom gevraagd de in 2006 betaalde waarborgsom te verrekenen met de waarborgsom die de partij voor de verkiezingen van juni jl. verschuldigd was. Dit was volgens het stembureau echter niet mogelijk. Omdat de partij er daarna niet in is geslaagd alsnog de waarborgsom voor deze verkiezingen te betalen, heeft zij niet meegedaan aan de Tweede Kamer verkiezingen. Het centraal stembureau heeft daarom de partij uit het register geschrapt. De partij is het daar niet mee eens en komt tegen dat besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaak met zaaknummer 201006413/1 die de Raad van State vandaag om 13.30 uur op zitting behandelt. Die zaak gaat ook over het schrappen van een partij uit het kiesregister. (zaaknummer 201006399/1)