Persverklaring Europese Commissie over passagiersrechten
19/08/2010 16:59
Europese Commissie
In het licht van de verschillende verhalen in de media betreffende de toepassing van passagiersrechten door de KLM in verband met de aswolk, wil de Europese Commissie de volgende feitelijke mededelingen doen om de stand van zaken te verhelderen.
In de context van discussies over de toepassing van passagiersrechten hebben de diensten van de Europese Commissie contact gehad met de Nederlandse handhavingsinstantie en de KLM om opheldering te krijgen over het vergoedingsbeleid. Het moet echter duidelijk zijn dat de Commissie geen formele brief aan de KLM heeft gestuurd over dit onderwerp. In ieder geval zal juridische actie rond enige niet-naleving van de Verordening voor passagiersrechten een zaak zijn voor de betrokken nationale handhavingsinstanties.
De vulkaanascrisis vormde een exceptionele en nooit eerder voorgekomen crisis, die heeft geleid tot een zeer moeilijke situatie. De Verordening behandelt deze specifieke situatie niet, waardoor het vergoedingsbeleid bij de luchtvaartmaatschappijen nogal divers is geweest. De Commissie heeft ongeveer 1000 klachten ontvangen over verschillende luchtvaartmaatschappijen. Om deze kwesties te behandelen, heeft de Commissie voortdurend contact gehad met de nationale handhavingsinstanties betreffende advies over passagiersclaims voor het terugbetalen van kosten die zij hebben gemaakt tijdens de vulkaancrisis. Aangezien de verschillende handhavingsinstanties in het begin van de crisis een verschillende uitleg gaven over de vraag wat er diende te gebeuren, heeft de Commissie aan hen advies uitgebracht over de interpretatie van de Verordening.
Op dit moment zou het daarom niet passend zijn om commentaar te geven op de praktijken van individuele luchtvaartmaatschappijen en de Commissie heeft dat dan ook niet gedaan - het is een onderwerp dat de hele luchtvaartindustrie aangaat. De Commissie verwacht echter wel dat alle luchtvaartmaatschappijen hun verplichtingen aan de passagiers zullen naleven.
De Commissie is nu van plan om een - reeds geplande - revisie van de Europese wetgeving dit najaar te gebruiken om lessen te trekken uit deze crisis. In de tussentijd (en in ieder geval wat betreft de periode van de aswolkcrisis) geldt de huidige EU-wetgeving en moeten de rechten van de EU-passagiers worden gerespecteerd.