Ministerie van Buitenlandse Zaken

dag van de humanitaire hulp

Internationale dag van de humanitaire hulp

Nieuwsbericht | 19 augustus 2010 | Noodhulp

Op 19 augustus is het voor de tweede keer de Internationale Dag van de Humanitaire Hulp. Wereldwijd wordt stilgestaan bij het werk dat humanitaire hulpverleners met gevaar voor eigen leven iedere dag overal ter wereld doen.

De VN heeft 19 augustus gekozen uit eerbetoon aan Sergio Vieira de Mello, de VN-gezant voor Irak, en 21 andere VN-werknemers, die op 19 augustus 2003 om het leven kwamen bij een aanslag in Bagdad.

Elk jaar zijn miljoenen mensen het slachtoffer van conflicten of natuurrampen, zoals de overstromingen in Pakistan en de aardbeving begin dit jaar in Haïti. Vaak gaat het om de allerarmsten en meest kwetsbaren, zoals kinderen. Op dit moment zijn er wereldwijd meer dan 27 miljoen mensen die in hun eigen land ontheemd zijn. Nog eens 10 miljoen mensen zijn naar andere landen gevlucht. Een op de zes mensen in de wereld lijdt chronisch honger.

Humanitaire hulpverleners spannen zich in om levensreddend werk te doen voor de slachtoffers van rampen. Zij doen dit onder de moeilijkste omstandigheden, zonder onderscheid te maken naar nationaliteit, godsdienst of sociale groep.

Tot voor kort konden humanitaire hulpverleners erop rekenen dat zij veilig hun werk konden doen. In recente jaren betogen critici dat humanitaire hulpverlening alleen een aangelegenheid is van het Westen, of dat humanitaire hulpverlening een bepaald ideologisch of religieus wereldbeeld vertegenwoordigt. Dit beeld is onterecht, maar het gevolg is dat er steeds meer aanvallen zijn op mensen die humanitaire hulp komen brengen. Steeds vaker hebben die aanvallen een dodelijke afloop. In 2008 werden 260 humanitaire hulpverleners gedood, ontvoerd of zwaargewond bij gewelddadige aanvallen. Daarom is groeiende bewustwording dat bij humanitaire hulp altijd de principes van humaniteit, onpartijdigheid, neutraliteit en onafhankelijkheid voorop staan zo belangrijk.

De Nederlandse overheid wil juist vandaag steun uitspreken voor het belangrijke werk dat humanitaire hulpverleners doen. Nederland steunt hun werk door financiële bijdragen aan humanitaire organisaties. Ook pleit Nederland in de internationale dialoog tussen donoren, humanitaire organisaties en overheden van getroffen landen voor het respecteren van de humanitaire principes. Daarnaast geeft Nederland steun aan NGO's voor veiligheidstrainingen van humanitaire hulpverleners. Op die manier helpt Nederland humanitaire hulpverleners om hun werk goed te kunnen blijven doen.

Een paar concrete voorbeelden van Nederlandse steun zijn:

Pakistan

Een groot gebied vanaf het noordwesten tot in het zuiden van het land is sinds juni getroffen door overstromingen. Het officiële dodental is opgelopen tot 1402. Ruim 15 miljoen mensen zijn getroffen. Veel mensen zijn alles kwijt. Hulpverleners zijn al vanaf de eerste dagen na de ramp in touw om de noodzakelijke hulp te bieden in de vorm van voedsel, schoon drinkwater en medicijnen, Nederland stelde direct 1 miljoen euro beschikbaar voor het Internationale Rode Kruis en 2 miljoen euro voor hulp via het Wereldvoedselprogramma van de VN. Met deze bijdrage kunnen hulpverleners de slachtoffers voorzien van noodonderdak in tenten, van medische zorg, en voorzieningen voor schoon drinkwater en sanitatie. Ook kunnen hulpverleners voedselpakketten uitdelen. Omdat lokale wegen zijn beschadigd, en bruggen soms zijn weggeslagen is toegang tot de getroffen gebieden moeilijk. Daarom moet hulpverleners soms per helikopter, boot of zelfs per muilezel de hulp naar de mensen brengen.

Haïti

In januari richtte een zware aardbeving grote schade aan in Haïti, waarbij meer dan 200.000 doden vielen en circa 1,5 miljoen mensen dakloos raakten. In de eerste respons op de ramp stuurde de Nederlandse overheid een team van reddingswerkers met reddingshonden en bood de bemanning van een Nederlands marineschip steun aan de noodhulpoperatie. Daarnaast gaf de Nederlandse overheid via humanitaire organisaties voor bijna 44 miljoen euro aan financiële steun. Daarvan ging 1 miljoen euro naar WFP, 1 miljoen euro naar het Rode Kruis en bijna 42 miljoen euro naar SHO. Van dat geld kunnen hulpverleners in Haïti de getroffen bevolking helpen met tijdelijk onderdak in tenten, met voedsel, met schoon drinkwater, met noodscholen en noodklinieken. Hulpverleners hebben samen met de lokale bevolking een eerste begin gemaakt met het bouwen van tijdelijke huizen.

Darfur - Sudan

Sudan wordt al jaren geteisterd door intern conflict. In het noorden van Sudan, het gebied waar ook Darfur ligt, zijn daardoor bijna 5 miljoen mensen ontheemd, sommige al tientallen jaren lang. In de kampen voor ontheemden zorgen hulpverleners van onder meer CARE International Switzerland voor noodhulp, gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen en voeding voor ondervoede jonge kinderen. Hulpverleners lopen daarbij gevaar voor eigen leven. Het gebied is zeer onveilig als gevolg van gevechten met en tussen rebellen, maar ook door overvallen van bendes. Met enige regelmaat worden hulpverleners ontvoerd en voertuigen van hulporganisaties gestolen. De Nederlandse overheid steunt het project van CARE in Darfur met 1,8 miljoen euro. In heel Sudan steunt de Nederlandse overheid voor totaal 7 miljoen euro aan noodhulpactiviteiten.

Meer over


* Noodhulp

Zie ook


* Darfur

* Pakistan

* Haïti