Ingezonden persbericht
---
PERSBERICHT
Amsterdam, 21 juli 2010
Ontdekkingstochten door het Oostelijk Havengebied van Amsterdam
Wandelroute en fietstocht door het hart van SAIL 2010
Het Oostelijk Havengebied heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot het architectonische paradepaardje van Amsterdam. Een uniek gebied dankzij de combinatie van water, design en moderne architectuur, waar van 19 tot en met 23 augustus SAIL 2010 plaats vindt. Twee nieuwe boekjes met een wandelroute en een fietstocht voeren langs de mooiste plekken in dit waterrijke gebied. De boekjes, inclusief een uitklapbare plattegrond, zijn voor E 2,50 verkrijgbaar bij onder meer alle VVV vestigingen van Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB).
De wandeling begint bij het Lloyd Hotel, in 1921 gebouwd als landverhuizershotel, tegenwoordig een van de meest trendy hotels van Amsterdam met interieurs die zijn vormgegeven door vermaarde Nederlandse ontwerpers. Bijzonder design is ook te vinden in bijvoorbeeld diverse winkels in Loods 6 op het KNSM-eiland. Architectonische hoogtepunten op de route zijn Pakhuis De Zwijger - waar de Jan Schaeferbrug gewoon door heen loopt - de eigentijdse grachtenpanden op het Java-eiland, de appartementen-complexen Piraeus en Barcelona op het KNSM-eiland, de grillig gevormde The Whale op Sporenburg, de spectaculaire Pythonbrug en de architectonische hoogstandjes in de Scheepstimmermanstraat. Door het hele gebied staan sinds dit voorjaar informatieborden met een overzicht van de architectonische hoogtepunten.
De wandeling door het Oostelijk Havengebied duurt ongeveer 1,5 uur, voor de fietsroute staat 2,5 uur. Beide zijn verschenen in vijf talen (Nederlands, Engels, Duits, Frans en Italiaans). Aanvullend op de wandeling is er een gratis audiotour beschikbaar in het Nederlands en Engels.
Uniek is daarnaast de audiotour in het Nederlands over het water van het Oostelijk Havengebied, de eerste tocht die je zelf kunt varen. Onderweg hoor je verhalen van mensen die wonen en werken in het Oostelijk Havengebied. De audiotours zijn gratis te downloaden via www.exploreamsterdam.nl Hier vindt je ook alle andere informatie.
Spectaculaire metamorfose
Het Oostelijk Havengebied was vroeger één van de meest geïsoleerde gebieden van Amsterdam, slechts bereikbaar via een smalle dam. De spectaculaire metamorfose van dit gebied startte rond 1990, een tijd dat de Amsterdamse economie een hoogconjunctuur beleefde. Dat is te zien aan het hoge ambitieniveau en de kwaliteit van de architectuur. Sinds de metamorfose trekken de vier schiereilanden - Java-, KNSM- en Borneo-eiland en Sporenburg - veel belangstelling. Niet alleen architecten en stedenbouwkundigen, maar ook een groeiende groep nieuwsgierige toeristen die komen kijken naar dit nieuwe eilandenrijk. Wat de eilanden aantrekkelijk maakt is de mix van vernieuwende architectuur, gerestaureerd industrieel erfgoed, hippe designwinkels, hotels en restaurants en niet te vergeten: water. Het gebied vormt een groot contrast met de historische binnenstad en ligt er toch vlakbij.
Andere gezichten van Amsterdam
De boekjes met wandelingen en fietstochten maken deel uit van het project 'Andere gezichten van Amsterdam' dat ATCB uitvoert in opdracht van de gemeente Amsterdam en in samenwerking met de stadsdelen. Achtergrond van 'Andere gezichten van Amsterdam' is dat er in de buurten rond de binnenstad veel bijzondere bezienswaardigheden zijn te vinden die bij bezoekers - en zelfs bij vele Amsterdammers - niet bekend zijn. Iedereen kent de historische grachtengordel en de wereldberoemde musea van Amsterdam, maar er valt nog zoveel meer te ontdekken. Alle informatie over wandelingen en fietstochten in de zes gebieden is te vinden op www.exploreamsterdam.nl. Op deze website zijn ook filmpjes te zien met verrassende beelden die bezoekers nieuwsgierig maken naar de 'andere gezichten' van Amsterdam.
Voor meer persinformatie en beeldmateriaal: Amsterdam Toerisme & Congres Bureau, Afdeling Communicatie, tel. (020) 551 2531, e-mail: communicatie@atcb.nl
Persberichten van ATCB zijn te vinden op www.atcb.nl
Publieksinformatie: tel. (020) 201 8800.
www.iamsterdam.nl en www.exploreamsterdam.nl
Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) heeft als taak het toeristisch- en zakelijk bezoek aan Metropool Amsterdam te bevorderen. ATCB is op dit gebied de centrale organisatie voor Amsterdam en regio, die zich inzet voor de belangen van deze sector. Als kennis- en informatiecentrum voor toeristisch en zakelijk bezoek heeft ATCB een spilfunctie in de ontwikkeling hiervan. Daarnaast behoren tot de kerntaken het opstellen en uitvoeren van marketing- en promotieplannen, het stimuleren van innovatie en productontwikkeling en het bewaken van de kwaliteit van het toeristische product. Samen met het bedrijfsleven, culturele instellingen en overheid werkt ATCB aan het verhogen van de bestedingen door bezoekers in Amsterdam en regio, en het stimuleren van de werkgelegenheid.
---- --
FEATURE
Oostelijk Havengebied: veel water en spannende architectuur
Trendy buurt voor liefhebbers van moderne architectuur en design
Het Oostelijk Havengebied heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot het architectonische paradepaardje van Amsterdam. Een uniek gebied dankzij de combinatie van water en moderne architectuur. De bouw startte rond 1990, een tijd dat de Amsterdamse economie een hoogconjunctuur beleefde. Dat is te zien aan het hoge ambitieniveau van de architectuur en de kwaliteit van de gebruikte materialen in de openbare ruimte.
Het Oostelijk Havengebied was vroeger één van de meest geïsoleerde gebieden van Amsterdam, slechts bereikbaar via een smalle dam. Na de metamorfose trekken de vier schiereilanden - Java-, KNSM- en Borneo-eiland en Sporenburg - veel belangstelling. Niet alleen architecten en stedenbouwkundigen, maar ook een groeiende groep nieuwsgierige toeristen die komen kijken naar dit nieuwe eilandenrijk. Wat de eilanden aantrekkelijk maakt is de mix van vernieuwende architectuur, gerestaureerd industrieel erfgoed, hippe designwinkels, hotels en restaurants en niet te vergeten: water. Het gebied vormt een groot contrast met de historische binnenstad en ligt er toch vlakbij. Door het hele gebied zijn informatieborden geplaatst die laten zien waar de architectonische hoogtepunten te vinden zijn.
Indrukwekkende entree
Vanaf het Centraal Station ben je in een paar minuten in het Oostelijk Havengebied. De indrukwekkende entree wordt gevormd door het Muziekgebouw aan 't IJ. Als 'concertzaal voor de 21ste eeuw' biedt het een brede klassieke en eigentijdse programmering. Onderdeel van het gebouw is de internationaal vermaarde jazzclub het Bimhuis. Het terras van café-restaurant Star Ferry biedt een mooi panorama over het IJ. Met een beetje geluk zie je bij de nabijgelegen Passenger Terminal Amsterdam een van de enorme cruiseschepen die hier regelmatig aanmeren. Het gebouw zelf is vrijwel geheel doorzichtig en heeft de vorm van een golfslag.
Historische pakhuizen
De Piet Heinkade en Veemkade vormen het hart van het Oostelijk Havengebied. Vanaf het einde van de 19e eeuw stond hier een aaneenschakeling van pakhuizen, waar schepen uit de hele wereld hun goederen losten. Sinds 1990 zijn hier moderne woontorens en kantoren verrezen, geïnspireerd door dit rijke verleden. Deze nieuwbouw is op een ingenieuze wijze vervlochten met de oorspronkelijke pakhuizen die werden gerestaureerd. Zo is Pakhuis De Zwijger getransformeerd tot een culturele locatie met diverse zalen, studio's, mediabroedplaatsen en een café-restaurant. Ook Pakhuis Wilhelmina is een broedplaats voor kunstenaars, muzikanten en culturele professionals. In Pakhuis Amsterdam is nu restaurant Fifteen ondergebracht van de Britse chef-kok Jamie Oliver.
Eilanden vol moderne architectuur
Via de Jan Schaeferbrug kom je op het Java-eiland, een moderne versie van de 17e-eeuwse grachtengordel. De eigentijdse grachtenpanden en de negen speelse bruggetjes mogen liefhebbers beslist niet missen tijdens hun bezoek aan Amsterdam. Het naastgelegen KNSM-eiland werd vanaf 1876 aangelegd voor de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij. Pas aan het eind van de vorige eeuw kreeg het gebied een woonbestemming, waarbij waardevolle gebouwen behouden bleven. De imposante woonblokken, zoals Piraeus en Barcelona, zijn ontworpen door gerenommeerde architecten. Voor designliefhebbers is Loods 6 op de KNSM-laan een waar walhalla, met trendy winkels als Sissy-Boy Homeland, Pol's Potten en Keet in Huis.
Ook op het schiereiland Sporenburg zijn spectaculaire bouwwerken te vinden die inmiddels als Amsterdamse iconen worden beschouwd. Appartementencomplex The Whale kreeg door zijn opmerkelijke walvisvorm een optimale bezonning voor de bewoners. De schiereilanden Sporenburg en Borneo zijn met elkaar verbonden via een knalrode brug in de vorm van een slang, wat hem al snel de bijnaam Pythonbrug opleverde. Via deze brug komt u in de Scheepstimmermanstraat, waar de bewoners de mogelijkheid kregen zelf hun huizen te ontwerpen. De unieke woningen zijn aan de achterzijde per boot bereikbaar. Het mooiste uitzicht op dit moderne Venetië heeft u vanaf de Stokerkade.
Eten en drinken: in stijl
In het Oostelijk Havengebied is een groot aantal bijzondere eetgelegenheden te vinden van hoog niveau. In Pakhuis Amsterdam bevindt zich Fifteen, het restaurant van tv-kok Jamie Oliver. Kansarme jongeren worden hier opgeleid tot kok terwijl gasten genieten van een heerlijk diner in een sfeervolle omgeving. De voormalige Havencentrale uit 1899 is nu Club Panama , een succesvolle combinatie van café-restaurant, club en disco. Bij Odessa kun je dineren op een replica van een oud Russisch koopvaardijschip. Het benedendek wordt hier elke vrijdag- en zaterdagavond omgetoverd tot dansvloer.
Voor een langer verblijf
Ook de verblijfsaccommodaties in het Oostelijk Havengebied hebben een bijzonder karakter. Zo beschikt het prachtige Lloyd Hotel over kamers variërend van één tot vijf sterren, die allemaal van elkaar verschillen en zijn ontworpen door vooraanstaande designers. Het hotel huisvest tevens de Culturele Ambassade. Het Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre bevindt zich tussen het Muziekgebouw aan 't IJ en de Passenger Terminal Amsterdam. Het viersterren hotel biedt een prachtig uitzicht over de stad.
Er zijn ook een aantal voordelige overnachtingsmogelijkheden in de nabije omgeving. Stayokay Timorplein is een modern hostel in de Indische buurt, ten zuiden van het Oostelijk Havengebied. Het hostel deelt het gebouw met Studio K: een culturele ontmoetingsplaats waar films en theatervoorstellingen te zien zijn. Camping Zeeburg ligt op een eiland in het IJmeer en wordt omgeven door een prachtig natuurgebied. Gasten kunnen hier verblijven in een eigen tent, camper of caravan of in een van de comfortabele cabins.
Bereikbaarheid
Het Oostelijk Havengebied is vanuit het Centraal Station goed te voet te bereiken, maar vanwege het uitgestrekte karakter van het gebied is het huren van een fiets een aanrader. Fiets- en wandelroutes zijn verkrijgbaar bij de VVV vestigingen van Amsterdam Toerisme & Congres Bureau. Ook met de tram is het gebied snel bereikbaar. Vanaf het Centraal Station is het één halte met tram 26 naar het Muziekgebouw aan 't IJ en twee haltes naar Pakhuis de Zwijger. Hier ligt de Jan Schaeferbrug naar het Java-eiland.
Vanuit het centrum gaat tram 10 naar het eindpunt Azartplein, tussen het Java- en KNSM-eiland. In het hoogseizoen is het Oostelijk Havengebied ook vanaf het water te bezichtigingen. De Canal Hopper is een open sloep die tussen de eilanden door vaart. Onderweg kan bij diverse haltes in het gebied op- of uitgestapt worden.
Wandel en fietsroutes
Bij alle Amsterdamse VVV's zijn wandel- en fietsbrochures van het Oostelijk Havengebied verkrijgbaar. Ook vind je hier de gratis gids Andere gezichten van Amsterdam met tips voor andere leuke buurten in Amsterdam: Westerpark, Oud-West, de Pijp, de Plantage en Noord. Of ga voor meer informatie en de audiotour van het Oostelijk Havengebied naar www.exploreamsterdam.nl
Geluidsvaartocht
Uniek is ook de gratis audiotour over het water van het Oostelijk Havengebied, de eerste vaartocht door de Amsterdamse grachten die je zelf kunt varen. De geluidsvaartocht leidt langs bijzondere plekken, architectuur en design, en eigentijdse hotspots. De audiotour kan gratis gedownload worden op de site www.exploreamsterdam.nl Hier staat ook de routekaart met vermelding van de punten waar een geluidsfragment te horen is, inclusief een preview van de geluidsfragmenten.
Amsterdam, juli 2010
Publieksinformatie: tel. (020) 201 8800, en www.iamsterdam.nl / www.iamsterdam.com en de themasite www.exploreamsterdam.nl