Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 19 juli 2010

EYE on the Move
Scala aan filmactiviteiten in en rond Amsterdam-Noord

Eind 2011 opent EYE Film Instituut Nederland de deuren van zijn spectaculaire nieuwe onderkomen in Overhoeks, voor iedereen die van film houdt. In aanloop naar de grote verhuizing van het Vondelpark naar Overhoeks trekt EYE deze zomer alvast naar buiten. EYE doet dit met openluchtvoorstellingen met live muziek, de 'Canta Drive-in', een hiphopevenement en een expositie. EYE strijkt neer in Overhoeks, het Noorderpark, station Amsterdam Centraal en het Buikslotermeerplein. Alle voorstellingen van 'EYE on the Move' zijn gratis toegankelijk. 19 t/m 22 augustus, EYE, EYE, Sir! Film in de Cuypershal, station Amsterdam Centraal 25 en 26 augustus, EYE Open Air, Overhoeks
4 september, EYE Hiphops, Buikslotermeerplein
11 september, Canta Drive-in, Noorderparkfestival
16 sept. t/m 31 okt, Zoomscape: ode aan de trein, Perron 2A, station Amsterdam Centraal EYE on the Move, vanaf 19 augustus. Zie voor het volledige programma www.eyefilm.nl

EYE, EYE, Sir! Die letzten Segelschiffe in station Amsterdam Centraal Tijdens SAIL 2010 vertoont EYE in samenwerking met NS de toepasselijke film Die letzten Segelschiffe in de monumentale Cuypershal van station Amsterdam Centraal. In 1930 filmde de talentvolle amateur Heinrich Hauser een boottocht van Hamburg naar Zuid-Amerika. Om mooie shots te maken klom hij met zijn camera in masten en hing aan de boegspriet. Vooral de stormopnamen zijn spectaculair, bij Kaap Hoorn scheuren zelfs de zeilen aan flarden. Als het erom spant, staat de bemanning in de rij voor een borrel van de kapitein, maar Hauser niet - hij filmt. Die letzten Segelschiffe werd onlangs gerestaureerd. Donderdag 19 t/m zondag 22 augustus, doorlopend, Cuypershal, station Amsterdam Centraal.

EYE Open Air: films met live soundtrack in Overhoeks Aan de zonnige zijde van het IJ, in Overhoeks, waar het nieuwe onderkomen van EYE wordt gebouwd, zijn twee openluchtvoorstellingen met film en livemuziek. In de sciencefictionthriller Gattaca (1997, met Ethan Hawke, Uma Thurman en Jude Law) presenteert regisseur Andrew Niccol een grimmige toekomstvisie, waarin mensen niet langer worden gediscrimineerd om hun uiterlijk of etnische achtergrond, maar om de kwaliteit van hun genen. Arts The Beatdoctor, een van Nederlands grootste beloftes op het gebied van instrumentale jazzy hiphop, speelt live met zijn band een nieuwe soundtrack. De klassieker Mes in het water (1962), het speelfilmdebuut van de vermaarde Roman Polanski, kreeg meteen een Oscarnominatie. Polanski laat de oplopende spanning zien tussen een jonge lifter en een echtpaar aan boord van een zeilboot. Voor de film wordt een nieuwe soundtrack gemaakt en live uitgevoerd door dj-duo Dollkraut en Bert de Rooij, met een mix van electro en jazz, house en soul. Woensdag 25 augustus en donderdag 26 augustus, muziek vanaf 20.30, aanvang film: 21.15. Overhoeks, voor Toren Overhoeks Amsterdam.

EYE Hiphops: filmavond met live hiphop, Buikslotermeerplein Met opzwepende rap en hiphop openen de jonge acteurs van Hangen of Leven, onder wie de Lijpe Chickies, met een liveoptreden een filmavond op het Buikslotermeerplein. Hun film Hangen of Leven (Peter en Jesse Faber, 2010) is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen acteur Peter Faber en een groep van 25 jongeren uit de straten van Tuindorp Oostzaan. Onder leiding van regisseur Jesse Faber, de zoon van Peter Faber, en een team van film- en televisieprofessionals maakten deze jongeren een twintig minuten durende speelfilm geïnspireerd op persoonlijke verhalen, gecombineerd met monologen van Shakespeare. Later op de avond komen de hiphopsterren van de jaren tachtig op het grote buitenscherm: Ice-T, Salt-N-Pepa en Los Lobos spelen mee op de soundtrack van Colors (1988), de derde speelfilm van de onlangs overleden Dennis Hopper. In de hoofdrol: Sean Penn als de jonge politieman die vol zelfvertrouwen in een snoeiharde oorlog tussen twee gangs in Los Angeles duikt. Zaterdag 4 september, 20.30, Buikslotermeerplein.

Canta Drive-in tijdens het Noorderparkfestival
De 'Canta Drive-in' is de Amsterdam-Noord-variant van de Amerikaanse Drive-in: films bekijken vanuit je eigen auto, popcorn kopen door het portierraam, toeteren als het spannend wordt. Hier echter geen benzineslurpende sleeën, maar kleine, handige stadswagentjes die je overal gratis kunt parkeren. Het wagentje is ontworpen voor minder validen, maar nu ook geliefd als boodschappenwagen voor de stadsbewoner. Het is een cultobject geworden, en vooral in Amsterdam-Noord opvallend populair: Noord kent de grootste Canta-populatie ter wereld. Het voorprogramma biedt speciale Canta-activiteiten zoals 'Met je Canta in de film', 'Pimp je Canta' en de Canta-behendigheidsrace. Om 21.45 de première van De Filmexplosie (20'): Vogelwijk-buurtfilms gemaakt onder begeleiding van AllAboutUs FilmFactory en Anna Spohr. De hoofdfilm is Duel (1971), het bloedstollende debuut van Steven Spielberg, waarin een vrachtwagenchauffeur een personenauto dwarszit. Zaterdag 11 september, vanaf 19.00, voormalig tankstation West, Leeuwarderweg, Volewijckspark. De Canta Drive-in is een initiatief van EYE en de Taartrovers en wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting JAM/Noorderparkfestival.

Zoomscape - ode aan de trein: expositie Perron 2A, station Amsterdam Centraal L'arrivée d'un train en gare de La Ciotat, zo luidt de titel van een van de eerste films van de gebroeders Lumière, die ooit voor betalend publiek werd vertoond. De datum was 28 december 1895, de plaats van handeling Parijs. De beelden van een trein die op hoge snelheid het station binnenstormt duurden slechts 50 seconden, maar brachten grote beroering in de zaal teweeg. De tentoonstelling Zoomscape brengt de bijzondere relatie trein en cinema nog eens in herinnering. Het is immers de trein geweest die ons rijp heeft gemaakt voor de bioscoop; vanachter het coupéraam trok de wereld ineens als snel bewegend beeld voorbij - wie kent niet het effect van ritmisch voorbijflitsende telefoonpalen -, een ervaring die vooraf ging aan de illusie van bewegend beeld op het witte doek. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de eerste bioscopen vaak waren ontworpen in de vorm van een treinwagon. Wie in het voormalig loket van NS Internationaal op station Amsterdam Centraal plaatsneemt kan op meerdere schermen genieten van 'treinfilms' in allerlei genres: van stille films als The General (1927, Buster Keaton) en The Great Train Robbery (1903, Edwin Porter) tot documentaires (Le traine en marche, Chris Marker, 1971), speelfilms (Mystery Train, Jim Jarmusch, 1989) en experimenteel werk als Train (Julika Rudelius, 2001) en Michel Gondry's Star Guitar by Chemical Brothers (2002). 17 september t/m 31 oktober, 9.00-21.00, perron 2A, station Amsterdam Centraal. Opening 16 september, 17.00 door EYE-directeur Sandra den Hamer met live acts. Iedere vrijdag 17.00 live act, start nieuw filmprogramma.

Met dank aan
Die letzten Segelschiffe komt tot stand met dank aan NS en MK2. EYE Open Air in Overhoeks is mede mogelijk gemaakt met dank aan Overhoeks, MK2, Rabobank, Unheard Film Festival, Optiek en ING Real Estate. EYE Hiphops is mede mogelijk gemaakt met dank aan MK2, Rabobank, Stadsdeel Amsterdam Noord, Peter Faber Foundation. Canta Drive-in met dank aan AllAboutUs FilmFactory, Saskia Roekel & bende ter bevordering van de vrolijke boel, Sarah Payton, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Openluchtbioscoop, MK2, Firma Waaijenberg, Rabobank, Wijkaanpak Stadsdeel Amsterdam Noord bewonersinitiatieven, bewonerssubsidie meedoen in Noord - stadsdeel Amsterdam Noord. Zoomscape met dank aan NS, Rocket Cinema, MK2, Rabobank en het Nederlands Fonds voor de Film. -----------------------------------

---