Consument onzeker door dreiging bezuinigingen
Amsterdam, 18 augustus 2010
Consumenten vinden het belangrijk dat er snel een nieuw kabinet komt, maar minder dan de helft (45%) denkt dat dit voor eind september gaat lukken. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week onder gemiddeld 56.000 respondenten per dag. Zij verwachten dat het komende kabinet prioriteit geeft aan het beperken van de overheidsschuld. Met de daarbij gepaard gaande bezuinigingen houden consumenten mogelijk al rekening. Zij zien hun eigen financiële situatie namelijk steeds somberder in.
Een kwestie van vertrouwen
Of consumenten de komende tijd hun hand verder van de knip zullen halen, hangt onder andere af van hun vertrouwen. De stemming over economie en arbeidsmarkt verbetert de laatste maanden, maar het vertrouwen in de eigen financiële situatie daalt. Mogelijk houden de respondenten er rekening mee dat verbetering van de economie niet per se een vollere portemonnee betekent, bijvoorbeeld vanwege bezuinigingen.
Werken aan de schuld
De aandacht van het komende kabinet moet volgens de respondenten vooral naar de gezondheidszorg (36%) en de arbeidsmarkt (25%) gaan. Zij verwachten dat het komende kabinet zelf de prioriteit zal leggen bij de aanpak van de overheidsschuld (56%). Het vergroten van de houdbaarheid van de overheidsfinanciën op lange termijn kan burgers op korte termijn koopkracht kosten, maar dat hoeft niet. Van sommige maatregelen, zoals verhoging van de AOW-leeftijd, is het directe effect op de portemonnee beperkt.
Roergangers gevraagd
Hoewel driekwart (76%) van de ondervraagden het belangrijk vindt dat Nederland snel een nieuw kabinet heeft, denkt de minderheid (45%) dat dit voor oktober lukt. In juni gingen de respondenten er nog vanuit dat er uiterlijk in augustus al een nieuwe ploeg op het bordes zou staan. De komst van een nieuw kabinet zou het consumentenvertrouwen overigens kunnen vergroten door het wegnemen van onzekerheid. Een nieuw regeerakkoord maakt consumenten in ieder geval duidelijk welke maatregelen hen de komende jaren te wachten staan.