CNV Vakmensen



Kortingen op pensioenen lijkt drastische maatregel

18 augustus 2010
Op maandag 17 augustus informeerde minister Donner de Tweede Kamer dat hij het mogelijk gaat maken om kortingen toe te passen op uit te keren pensioenen bij enkele pensioenfondsen die in financiële problemen verkeren. Het zogeheten afstempelen. Wat is er precies aan de hand en hoe ingrijpend wordt dit of kan dit worden voor gepensioneerden?

De in 2008 begonnen financiële crisis had grote gevolgen voor het eigen vermogen van veel pensioenfondsen. Hun dekkingsgraad daalde, in veel gevallen tot onder de in Nederland vereiste grens van 105 procent. In totaal moesten 340 van de ongeveer 600 fondsen een herstelplan indienen. Bij die 340 fondsen zaten er 18 waarbij het herstelplan ook voorzag in het verlagen van de pensioenen (kortingsmaatregelen) die vóór 1 augustus 2010 moesten worden genomen. In het sociaal Akkoord werd echter afgesproken om de datum van 1 augustus te verschuiven naar 12 april 2012. Echter, medio 2010 moest dan worden bezien of dit uitstel nog wel verantwoord was.

Geen uitstel meer
Deze laatste toetsing heeft nu plaatsgehad. Met als resultaat dat De Nederlandsche Bank (DNB) heeft geadviseerd dat het extra uitstel tot 1 april 2012 niet meer verantwoord is. In dit advies staat dat de meeste (er wordt gesproken van veertien) van de achttien fondsen per 30 juni 2010 onvoldoende herstel laten zien.

Op basis van deze informatie en ervan uitgaande dat de economische situatie niet op korte termijn gaat verbeteren heeft minister Donner nu besloten dat het uitstel tot 1 april 2012 niet kan worden gehandhaafd. De datum waarop maatregelen moeten worden genomen heeft hij verschoven van 1 augustus 2010 naar 1 januari 2011. Het gaat hierbij volgens DNB om het toepassen van kortingen die kunnen variëren van minder dan één tot veertien procent.

Opvatting CNV Vakmensen
Een belangrijke oorzaak van de problemen is de langdurige extreem lage rentestand. Dit neemt echter niet weg, dat CNV Vakmensen vraagtekens zet bij de maatregel van de minister. Het gaat om maximaal veertien pensioenfondsen van de in totaal 600 met in totaal enkele honderdduizenden gepensioneerden. Naar verluid zou één van die veertien een groot fonds zijn. Dat neemt echter niet weg dat we spreken over slechts een klein deel van de pensioenen.

Het advies van DNB over kortingen, te beginnen bij minder dan één procent, lijkt ronduit belachelijk. Een dergelijke korting zet geen zoden aan de dijk en bovendien is het maar zeer de vraag of we in zo'n geval moeten spreken van een noodlijdend pensioenfonds. In plaats van het toepassen van kortingen als ultieme maatregel zijn dan ook andere maatregelen mogelijk.

Ten tweede gaat het ook in pensioenland altijd om maatwerk. De vraag is dan of zo'n algemene maatregel de juiste methode is om problemen te lijf te gaan.
Gelukkig gaan de maatregelen niet meteen in, maar is de invoering ervan uitgesteld naar 1 januari 2011. Dat geeft enige hoop op tussentijdse ontwikkelingen die de ingrepen nog wat zouden kunnen afzwakken. Ook vraagt de bond zich af of het advies van DNB mede is ingegeven door de kritiek waar de bank de laatste tijd aan onderhevig is en dat het hier mogelijk ook gaat om een manifestatie van krachtig ingrijpen.

Wat betekent het voor u
Voor verreweg de meeste gepensioneerden gaat er helemaal niets veranderen. Maar voor een klein deel kunnen de gevolgen ingrijpend zijn. Tot nu is niet bekendgemaakt om welke pensioenfondsen het gaat.

Veel bedrijfstakpensioenfondsen hebben op hun eigen website al informatie geplaatst over de eigen stand van zaken. Als u zich afvraagt hoe het zal gaan met uw eigen pensioen adviseert de bond om de website van uw eigen pensioenfonds te bezoeken.

In eerste instantie moet nu worden afgewacht hoe het overleg tussen DNB en de betrokken pensioenfondsen gaat aflopen.

>> Brief van Minister Donner aan de Tweede Kamer

Onderwerpenpensioen
Zie het origineel