OPROEP
Den Haag, 18 augustus 2010
Oproep voor kandidaten
Leonard-prijs 2010
Komend najaar wordt voor de achtste maal de Leonard-prijs uitgereikt. Goede diabeteszorg voor kinderen en jongeren krijgt hiermee extra aandacht. Het is tot 1 november a.s. mogelijk kandidaten voor te dragen. De Leonard-prijs - een initiatief van de Stichting Diabetes Education Study Group Nederland (DESG) - is ingesteld als eerbetoon aan een persoon (of groep personen) die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het welzijn van het kind met diabetes.
Aan de prijs, die eenmaal in de twee jaar wordt uitgereikt, is een geldbedrag van vijftienhonderd euro verbonden, te besteden naar eigen inzicht. Met name kinderen zelf wordt gevraagd namen te noemen van personen of groepen die volgens hen in aanmerking zouden moeten komen voor deze eervolle prijs. Maar uiteraard kunnen ook ouders en andere belangstellenden kandidaten voordragen. Gezien de grote verscheidenheid van onderscheidingen voor artsen wil de jury de Leonard-prijs graag toekennen - evenals alle vorige keren - aan een niet-medicus.
De Leonard-prijs - genoemd naar Leonard Thompson, een jongen die als eerste mens in 1922 door Banting en Best werd behandeld met insuline - is tot nu toe zeven keer uitgereikt. Vier kinderdiabetesverpleegkundigen kregen de prijs: Janny de Visser (1990), Katja Zuur (1995), Aly Pruijs-Brands (2003) en Marja den Boer-Pompert (2006). Daarnaast ging de Leonard-prijs naar actief DVN-lid Ruud van Dam (1992), de Werkgroep KinderDiabetesVerpleegkundigen (1999) en oud-volleybalspeler en 'diabetesambassadeur' Bas van de Goor (2008).
Iedereen wordt uitgenodigd uiterlijk op 1 november 2010 kandidaten voor de Leonard-prijs te e-mailen aan dr. H.M. Reeser, kinderarts-endocrinoloog in Den Haag en voorzitter van de jury Leonard-prijs DESG Nederland, e-mail
*****
ACHTERGROND
De zeven eerdere winnaars
van de Leonard-prijs
Janny de Visser was de eerste winnaar van de Leonard-prijs in 1990: zij was in 1973 de eerste verpleegkundige in Nederland die kinderen met diabetes begeleidde en was ook bestuurslid van de EADV. In 1992 ging de prijs naar Ruud van Dam, vrijwilligster en bestuurslid van de Diabetesvereniging Nederland (DVN) en betrokken bij talloze activiteiten en vakanties voor kinderen. In 1995 stond Katja Zuur in het zonnetje: zij is vanaf 1989 werkzaam als kinderdiabetesverpleegkundige. Binnen het EADV-bestuur kwam zij vooral op voor de belangen van kinderen, onder het motto 'Jong geleerd, oud gedaan'.
In 1999 ging de Leonard-prijs naar een groep, de Werkgroep KinderDiabetesVerpleegkundigen, die in januari 1993 werd opgericht. De WKDV bestaat uit een aantal zeer actieve personen die met elkaar oog hebben voor de diabeteszorg aan kinderen. Dit komt onder meer tot uiting in de ontwikkeling van protocollen, verpleegplannen en educatiemateriaal. Ook is een zorgmodel ontwikkeld voor diabetesteams om kinderen met diabetes optimaal te kunnen begeleiden.
De Leonard-prijs ging in 2003 naar Aly Pruijs-Brands, kinderdiabetesverpleegkundige in het Diakonessenhuis Utrecht/Zeist. Al in de jaren tachtig speelde Aly Pruijs een belangrijke rol in de diabeteswereld, niet alleen als verpleegkundige, maar ook als bestuurslid van de EADV en als eindredacteur van de toenmalige EADE-Nieuwsbrief (het huidige EADV-Magazine). In de populaire rubriek 'Diabeetjes' in het EADV-Magazine gaf Aly Pruijs jarenlang haar persoonlijke visie.
In 2006 ging de Leonard-prijs naar Marja den Boer-Pompert, diabetesverpleegkundige in het Vlietland Ziekenhuis in Vlaardingen en Schiedam. Al vanaf 1990 is zij actief in de zorg voor kinderen met diabetes mellitus. Ruim tien jaar heeft zij zich ook bijzonder verdienstelijk gemaakt binnen de Werkgroep Ouders-kinderen van de Diabetesvereniging Nederland.
Oud-volleybalspeler Bas van de Goor kreeg de Leonard-prijs in 2008 wegens zijn grote verdiensten om kinderen en jongeren met diabetes meer te laten bewegen. Met zijn Bas van de Goor Foundation organiseert hij tal van evenementen, waarbij het belang van sport voorop staat. In november 2003 werd bij hem zelf ook diabetes vastgesteld. "Ik wil met mijn activiteiten laten zien dat je met diabetes álles kunt doen", aldus Bas van de Goor. Hij won het van twee andere genomineerden: Kids Chain for Diabetes, een project om kinderen met diabetes te ondersteunen, en de kinderdiabetesverpleegkundige Fatima Ait Taleb uit Amsterdam. J
**********
Ingezonden persbericht