Deelgemeente Charlois Rotterdam

Meer zieke iepen door zacht najaar 2009

Dit jaar heeft de iepziekte tot nu toe 180 van de 5300 iepen in Rotterdam geveld. Naar verwachting komen er in 2010 nog tientallen bij.

In 2009 waren dit er in totaal veertig. De hoge uitval komt waarschijnlijk door het zachte najaar van 2009. Hierdoor is de iepenspintkever nog tot laat in 2009 actief geweest en heeft de iepziekteschimmel zich langer kunnen verspreiden. Een late besmetting van iepen maakt dat de voorjaarsprik tegen de iepziekte te laat komt, met meer zieke iepen als gevolg.

De zieke iepen stonden vooral in wijken met veel iepen zoals het Centrum, Feijenoord, Kralingen Crooswijk, Overschie en Hoogvliet. Markante plekken zijn de kades langs de rivier, het Scheepvaartkwartier en de Prins Alexanderlaan.

Iepenwacht
Gemeentewerken Rotterdam zet sinds 2008 een stedelijke iepenwacht in die periodiek alle iepen controleert en daarbij ook de particuliere zieke iepen meeneemt. Bij constatering van de ziekte vernietigt de gemeente de zieke iep snel om te voorkomen dat de iep een broedkamer vormt voor de iepenspintkever. Ook de boswachters zijn extra alert net als de iepenwacht van de provincie Zuid-Holland.

Injecteren
De iepziekte is de enige bedreiging voor het voortbestaan van deze boom. Injecteren is een goede methode om de iepen te beschermen tegen de iepziekte. De bomen worden elk voorjaar, net onder hun bast, met een andersoortige, onschadelijke schimmel geïnjecteerd. De schimmel roept een afweerreactie op bij de iep. De bomen zijn dan een jaar lang beschermd tegen de voor iepen dodelijke iepziekteschimmel. Dat de methode niet waterdicht is, weten deskundigen al langer.

Zieke iep snel kappen
De kenmerken van de iepziekte zijn dat het blad van de iep van geel naar bruin verkleurt en afvalt. Dit proces begint bij één tak en kan zich in een paar weken verspreiden over de hele kroon. Opvallend zijn de zogenaamde vaantjes. Dit zijn kale takken waar nog één of twee verdorde blaadjes aan de uiteinden zitten.
Als een iep is aangetast door de iepziekteschimmel, is deze niet meer te redden. De boom moet dan zo snel mogelijk gekapt worden, om besmetting op een volgende boom te voorkomen. Dit is niet alleen een taak van de gemeente. Als u een zieke iep in uw tuin heeft, moet u dat ook melden en de boom zo snel mogelijk laten verwijderen.

Voor vragen of meldingen kunt u contact opnemen met de werf van Gemeentewerken Rotterdam uw buurt, via het gemeentelijk servicenummer 14 010.
Voor meer informatie is er een brochure over boomziekten; Bomen in Rotterdam: een gezamenlijke zorg. Deze brochure kunt u opvragen via info@gw.rotterdam.nl.