Prijsdruk gevaar voor constructieve veiligheid bouw
17/08/2010 10:23
IMd Raadgevende Ingenieurs
(Rotterdam, 17 augustus) - De constructieve veiligheid in Nederland loopt gevaar. Honoraria staan zozeer onder druk dat constructeurs vaak minder werkzaamheden doen dan eigenlijk verantwoord is. Dat zegt constructeur ir. Remko Wiltjer deze maand in het nieuwste nummer van het vakblad Cement. Volgens hem moeten constructeurs meer verantwoordelijkheid nemen en niet langer meewerken aan het uitkleden van hun vak.
In het ontwerp- en bouwproces worden veel meer fouten gemaakt dan een jaar of twintig geleden, zo stel Wiltjer. Dat proces wordt versterkt door de recessie. "Honoraria staan extreem onder druk. De markt dwingt ingenieurs om hun diensten tegen steeds lagere honoraria aan te bieden. Maar een bodemprijs moet uit de lengte of uit de breedte komen. Constructeurs bieden noodgedwongen minder werkzaamheden aan - minder in ieder geval dan goed is voor het project."
Volgens Wiltjer worden cruciale taken en verantwoordelijkheden steeds vaker doorgeschoven naar uitvoerende partijen en toeleveranciers; partijen voor wie die werkzaamheden geen kerntaak zijn. "Vaak is na gunning van het project niet precies duidelijk wie nu precies waarvoor verantwoordelijk is. Cruciale zaken vallen zo tussen wal en schip. Uiteindelijk betalen opdrachtgevers de rekening voor de fouten die daarvan het gevolg zijn."
"Problemen door miscommunicatie kosten een veelvoud van wat is 'bespaard' op het constructeurshonorarium. Dat is grofweg 1 procent van de bouwkosten. Een reductie van 10 procent daarop bespaart de opdrachtgever 1 promille. Maar dat staat in geen verhouding tot de kosten voor second opinions, plantoetsingen, herstelwerkzaamheden, schadeclaims en zelfs juridische procedures."
Wiltjer roept vakgenoten op te stoppen met het uitkleden van hun vak en vooral de toegevoegde waarde ervan onder de aandacht te brengen. "Een goede draagconstructie is eenvoudig te bouwen, gebruikt zo min mogelijk materiaal en bespaart flink op de bouwkosten. Zo'n slim ontwerp is al snel 20% goedkoper dan een niet-slim ontwerp. Bij nieuwbouw is dat een besparing van zo'n 5% op de bouwkosten. Bij renovatie kan het zelfs oplopen tot 15%."
"Opdrachtgevers hebben recht op een scherpe prijs, maar ook op voldoende kwaliteit en aandacht en soepele communicatie, een goede werksfeer, geen schade, claims en ruzie. Laat iedere partij doen waar hij goed in is. En laat daarvoor een eerlijke prijs betalen. Uiteindelijk levert dat meer kwaliteit op tegen lagere kosten. Aan constructeurs de taak om dat niet alleen te zeggen, maar ook te bewijzen."
http://www.imdbv.nl
http://www.imdbv.nl