Ingezonden persbericht
Persbericht Yacht, 16 augustus 2010
Vraag naar financiële professionals stabiliseert, samenstelling van de vraag aan vooravond van ingrijpende veranderingen.
Trends en ontwikkelingen op de financiële arbeidsmarkt
Door: mr.drs. E. Kolthof, Yacht, Competence Director Finance
Het economisch herstel is fragiel. Ook de arbeidsmarkt merkt de gevolgen van de crisis. Wat betekent dit voor de arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden in bedrijfseconomische functies op de vakgebieden finance operations, standard reporting, analysis & management reporting, financieel management en audit? Welke functie wordt nu het meest gevraagd? Is het de controller, de auditor of de finance manager? Zijn er trends te ontdekken? En wat zijn de belangrijkste veranderingen die eraan komen? Vragen die zowel voor werkgevers als werknemers actueel zijn en blijven.
Yacht monitort al jaren de financiële arbeidsmarkt voor ervaren, hoger opgeleide financials. Per kwartaal publiceert Yacht de laatste trends en ontwikkelingen.Terugblikkend op de eerste helft van 2010 en vooruitkijkend valt het volgende op:
- De vraag naar financiële professionals stabiliseert op een zeer laag niveau.
- Krimp in tweede kwartaal 2010: printvacatures 63,4%; on line vacatures: 42%
- Non profit daalt 64%, overheid grootste daler met 68%
- Best in Finance programma's duidelijke signalen dat de samenstelling van de vraag structureel verandert.
- Ontbreken strategisch HR beleid in top 3 strategische risico's en onvoldoende op de agenda van de CFO
De vraag naar financiële professionals stabiliseert op een zeer laag niveau.
De Nielsen vacature statistieken laten zien dat de vraag naar financiële professionals nog steeds fors krimpt. Het aantal vacatures dat is gepubliceerd en dag- en weekbladen is in het tweede kwartaal 2010 met ruim 63,4% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2009. On-line is het aantal vacatures met ruim 42% afgenomen.
De tendens tot stabilisatie, die zich aftekende sinds het eerste kwartaal 2010, zet door. De bodem ligt op een diep punt. Ten opzichte van het hoogtepunt in 2008 is het aantal print en on line finance vacatures bijna 70% afgenomen. Ook de Monsterboard Employment Index voor financiële functies bevestigt dit beeld van krimp en stabilisatie.
Ontwikkeling finance printvacatures vanaf 2008 - medio 2010
Monsterboard Employmentindex financiële functies vanaf 2008 - medio 2010
Zie bijlage voor grafieken.
Non profit daalt 64%, overheid grootste daler met 68%
De krimp in het aantal print en online vacatures in de profit sector neemt duidelijk af. Met name in de industrie is de krimp vrijwel tot stilstand gekomen. De non-profit, en vooral de overheid, neemt vooruitlopend op bezuinigingen een afwachtende houding aan en trapt hard op de rem met vacaturestops.
Best in Finance programma's duidelijke signalen dat de samenstelling van de
vraag verandert
Uit recent onderzoek van Yacht uitgevoerd door Marketresponse blijkt duidelijk dat de uitdagingen voor organisaties vooral op het terrein van kosten, efficiëncy, effectiviteit en flexibliteit liggen. Koplopers in de doorontwikkeling van de finance functie zoals Philips, ASML en KPN zijn volop bezig (geweest) met programma's om hun financiële functie effectiever en efficiënter in te richten om de kosten van de finance functie met enkele tientallen procenten te reduceren en meer toegevoegde waarde aan de business te leveren. Vaak kennen deze programma's namen als Best in Finance, World Class Finance of One Finance. Deze programma's vinden nu op grote schaal navolging met name in de industrie, financiële instellingen en de energiebranche. De verwachting is dat ook non-profit organisaties deze beweging zullen volgen. Op zich zijn deze bewegingen - om standaard finance activiteiten te harmoniseren en standaardiseren én finance sterker als business partner te positioneren - niet nieuw.
De economische crisis en top down gedragen programma's om deze inrichting nu echt door te voeren wel. Een vooraf bepaalde visie, kwalitatieve en kwantitatieve doelstellingen, draagvlak in de finance kolom én de business vormen essentiële bouwstenen. Dit betekent dat met name het aantal financieel administratieve (registreren en rapporteren van gegevens) functies de komende jaren zullen stabiliseren of zelfs een stap terug zullen doen in aantallen medewerkers. Daarentegen zullen finance functies die zich meer richten op vooruit kijken en sparring partner zijn van de business groeien. In deze rollen ligt de nadruk op persoonlijke vaardigheden en business kennis.
Daarnaast blijft de behoefte aan vakspecialisten op terreinen als verslaglegging, fusies en overnames, treasury, audit en tax op peil.
Ontbreken strategisch HR beleid in top 3 strategische risico's en onvoldoende op
de agenda van de CFO
Uit hetzelfde onderzoek van Marketresponse gecombineerd met de trends in de Nielsen vacaturestatistieken blijkt dat in 2009 diverse ingrepen zijn gedaan om de crisis het hoofd te bieden, meestal in de personeelkosten. Niet verlengen tijdelijke contracten, afbouwen flexwerkers en interim professionals en ook vast personeel. De industrie en de financiële dienstverlening noemen het meest van alle branches het terugbrengen van personeel, zowel vast als flex.
Zelfs tijdens dit jaar waarop de crisis op haar hoogtepunt was is 80% bezig geweest met vervangen van personeel. Daarbij is zowel voor vast als flex gekozen. Een derde geeft aan daar moeite mee te hebben gehad, met name was het lastig kandidaten voor functies op HBO/WO niveau te vinden. (er waren te weinig sollicitanten, en als ze er wel waren ontbrak de juiste kennis/opleiding/ervaring). De eisen die aan sollicitanten worden gesteld zijn niet naar beneden bijgesteld.
Een goede HR strategie afgestemd op de businessdoelstellingen is noodzaak. Onvoldoende kennis bedreigt de continuïteit en het succes van een organisatie. Hoewel wordt onderkend dat kennis key is voor de organisatie, is er opvallend weinig strategisch HR beleid ontwikkeld. Daar waar het wel aanwezig is, is de implementatie nog moeizaam.
Dit geldt ook voor de financefunctie. De overheid blijft significant achter als het gaat over strategisch HR beleid. Met name de branche industrie onderscheidt zich in positieve zin, de best in finance programma's zijn hiervan prima voorbeelden. Het onvoldoende voorbereid zijn op een aantrekkende economie, onvoldoende kennis en vergrijzing behoort zeker thuis op de agenda van de financial als business partner. Het tekort aan gekwalificeerde medewerkers, inclusief goed opgeleide en ontwikkelde financials, hoort zeker thuis in de top 3 van strategische risico's van organisaties in een diensten economie zoals de Nederlandse.
Achtergrondinformatie
Yacht monitort continu de financiële arbeidsmarkt voor ervaren, hoger opgeleide financials. Per kwartaal worden de Nielsen Media Statistieken, arbeidsmarktgedrag onderzoeken van de Randstad Groep en de Monsterboard Employment Index door Yacht bewerkt, geanalyseerd en uiteindelijk gepubliceerd.
Over Yacht
Yacht. Mensen van betekenis.
Yacht is in Nederland marktleider op het gebied van detachering, interim-management en werving & selectie. Vanuit veertien kantoren faciliteert Yacht de markt met een netwerk van hoogopgeleide en ervaren professionals. Yacht levert specialisten in Bouwkunde, Civiele Techniek en RO, Finance, HRM, ICT, Legal, Logistics & Procurement, Marketing & Communicatie en Technology.
Met zijn relaties werkt Yacht aan intelligente oplossingen, die duurzaam rendement opleveren en de grootste impact hebben. Yacht doet dit vanuit zijn kernwaarden 'Expertise' en 'Implementatiekracht'. Yacht geeft zijn klanten advies op het gebied van HR-oplossingen en helpt bedrijven zich duurzaam te ontwikkelen door het leveren van professionals.
Yacht is onderdeel van Randstad Holding nv, specialist in flexibel werk en human resourcesdiensten. Randstad Holding nv is genoteerd aan de AEX van Euronext Amsterdam.
---
Noot voor de redactie (
Ingezonden persbericht