De Nationale DenkTank 2010 van start
15/08/2010 13:41
Stichting De Nationale Denktank
De Nationale DenkTank over vertrouwen in een veranderende samenleving
Op maandag 16 augustus gaat De Nationale DenkTank 2010 van start. De DenkTank wordt feestelijk geopend vanaf 11.00 uur op landgoed De Horst in Driebergen. Tweeëntwintig ambitieuze, maatschappelijk betrokken en getalenteerde jonge academici buigen zich de komende drie maanden over de vraag hoe publieke organisaties en bedrijven beter het vertrouwen van burgers kunnen behouden en (her)winnen. Half december presenteert de DenkTank zijn oplossingen.
Om de deelnemers klaar te stomen voor deze uitdagende taak start de DenkTank met een tweeweekse zomerschool. Daar ontmoeten de deelnemers specialisten uit bedrijfsleven en overheid, wetenschappers en politiek. Sprekers op de opening zijn onder andere Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, Roel Couthino, directeur van Centrum Infectieziektebestrijding en Pieter Tops, lid van het College van bestuur van de Politieacademie en hoogleraar aan de Universteit van Tilburg.
Het onderwerp van de DenkTank 2010
Vertrouwen wordt ook wel het sociale kapitaal van de samenleving genoemd. Vertrouwen is noodzakelijk als cement van sociale cohesie, is nodig voor soepel economische verkeer en is essentieel voor het functioneren van het publieke domein. Het vertrouwen in instituties en bedrijfsleven staat echter steeds vaker onder druk. De voorbeelden van geschaad vetrouwen uit de financiële sector en haar toezichthouders, uit internationale klimaatonderhandelingen en bij de moeizame vaccinatie-campagne liggen nog vers in het geheugen.
De onderzoeksvraag van dit jaar luidt: "Hoe kunnen organisaties de interactie met de burger zodanig vormgeven dat er een omslag mogelijk is van een afhakende en wantrouwende burger naar een betrokken en vertrouwende burger?". De doelstelling van de DenkTank is om een frisse blik te werpen op het vraagstuk en om met innovatieve en praktisch toepasbare adviezen te komen.
De onderzoeksvraag dit jaar is tot stand gekomen na raadpleging van experts en in samenwerking met de organisaties die de DenkTank 2010 ondersteunen: het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieu; het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties; het ministerie van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid; de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit; de Politieacademie in combinatie met Korps Flevoland; de Raad voor de rechtspraak en Actal (het Adviescollege vermindering administratieve lasten).
De deelnemers
Ieder jaar wordt een Nationale DenkTank samengesteld, bestaande uit ongeveer twintig excellente masterstudenten, pas-afgestudeerden en promovendi. Zij worden geselecteerd op basis van intellectuele capaciteiten, interpersoonlijke vaardigheden, creativiteit en maatschappelijke interesse. Net als de vorige jaren is een zeer multidisciplinair team samengesteld. De achtergrond van de deelnemers loopt uiteen van Theoretische Natuurkunde tot Psychologie en van Financiële economie tot Geneeskunde.
Wat is Stichting de Nationale DenkTank?
Het doel van Stichting de Nationale DenkTank is het stimuleren van innovatie door een multidisciplinair netwerk te creëren van ondernemende en creatieve mensen. De stichting brengt talent bij elkaar met een brede blik en maatschappelijke interesse en stimuleert ze om buiten de bestaande kaders te denken. Het netwerk vormt een brug tussen overheid, wetenschap en bedrijfsleven, en bevordert kruisbestuiving tussen verschillende disciplines.
De voorgaande DenkTank-edities hebben zich gericht op de zorg voor chronische zieken, problemen in het onderwijs, ongezonde leefstijl van jongeren en energiebesparing. Deze DenkTanks bleken heel vruchtbaar en hebben tal van nieuwe inzichten en acties opgeleverd om deze maatschappelijke problemen aan te pakken. Media en politiek hebben de verschillende DenkTanks dan ook met veel aandacht gevolgd.
Structureel wordt de DenkTank ondersteund door onder andere de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden en Wageningen Universiteit, McKinsey & Company, De Baak, YER, De Brauw Blackstone Westbroek, Menzis, Studelta, Sp!ts en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.