Syntens

Barendrecht, 10 augustus 2010 â The Greenery en Provalor kondigen aan samen een joint venture te willen vormen om reststromen uit de tuinbouw tot waarde te brengen. De joint venture zal reststromen van kasgroenten verwerken tot groentesappen en natuurlijke kleurstoffen. Hierdoor wordt er opnieuw substantiële positieve opbrengsten gegenereerd voor de gehele tuinbouw voedselketen, worden er kosten bespaard en wordt er vormgegeven aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Joint venture

De joint venture, waarin The Greenery een meerderheidsbelang zal nemen, zal zich richten op het produceren van groentesappen en natuurlijke kleurstoffen in bulk die vervolgens door andere bedrijven gebotteld en verwerkt worden tot consumentenproducten. Zij zal haar activiteiten ontwikkelen op de internationale business-to-business markt. Het bedrijf zal gevestigd zijn midden in het Westland, het grootste kasgroentegebied van Nederland, waardoor het gemakkelijk toegang heeft tot de reststromen van alle teeltbedrijven in de regio. The Greenery zal binnen de joint venture eindverantwoordelijke zijn en zich vanuit haar expertise richten op de logistieke en operationele activiteiten. Provalor zal zich vanuit haar kennis en ervaring concentreren op de technische supervisie, de uitvoering van de technologie, de verkoop en de afzet van het geproduceerde sap en kleurstoffen. The Greenery en Provalor verwachten in het najaar van 2010 tot investering over te kunnen gaan. Het eerste tomaten- en paprikasap van Nederlands origine zal begin 2011 geproduceerd worden.

Reststromen opwaarderen

In Nederland wordt jaarlijks ongeveerd 1,6 miljard kg glasgroenten geteeld. Ongeveer 2,5% daarvan wordt uitgesorteerd en niet geconsumeerd. Deze reststroom van 40 miljoen kg wordt momenteel voor het grootste deel verwerkt tot compost waardoor een groot deel van de waarde verloren gaat. The Greenery en Provalor zullen op een Greenery locatie in het Westland reststromen van onder andere de paprika- en tomatenteelt, verzamelen en verwerken tot bulksappen en natuurlijke kleurstoffen bestemd voor bottelarijen en de verwerkende industrie. Door de producten van telers te hergebruiken wordt opnieuw waarde toegevoegd aan de voedselketen en worden besparingen gerealiseerd op het vlak van reststroomverwerking en transport.

Innovatietraject

Aan de basis van de nieuwe joint venture ligt een innovatietraject. Provalor is een belangrijke leverancier van groentesappen en heeft sinds 2008 met enkele partners verschillende technologische doorbraken gerealiseerd waardoor klasse 3 glasgroenten opnieuw verwerkt kunnen worden tot consumptieproducten. Het innovatietraject is financieel mede mogelijk gemaakt door het Productschap Tuinbouw, het Technologiefonds voor de Tuinbouw, Syntens en het Innovatiefonds Rabobank Westland. Belangrijke ontwikkelingspartners van Provalor zijn daarbij Lenssen Vul- en Sluittechniek en enkele voortrekkers uit de primaire sector geweest. Omwille van het grote innovatieve karakter van het project komen wat betreft implementatie delen in aanmerking voor ondersteuning uit het Plattelands Ontwikkeling Programma (POP). De POPgelden zijn deels afkomstig uit het ELFPO fonds in het kader: âEuropa investeert in zijn plattelandâ. De minister van LNV treedt op als beheersautoriteit voor het POP.

Duurzaam ondernemen

Beide bedrijven geven door dit initiatief vorm aan duurzaam ondernemen binnen de tuinbouw. Door het hergebruik van de reststromen worden enorme besparingen gerealiseerd op vlak van transport van restproducten en compost. Schattingen geven aan dat met het transport van compost jaarlijks 750.000 transportkilometers gerealiseerd worden. Het centraal verzamelen en hergebruiken van de reststromen zorgt voor een enorme reductie van transport en CO2-uitstoot, ontlast het milieu en verhoogt het rendement van de tuinbouw voedselketen. Verwacht wordt dat de hoeveelheid organisch restmateriaal met ongeveer 70% gereduceerd kan worden. Het restmateriaal dat overblijft is uitstekend geschikt voor de winning bioactieve stoffen en biovergisting. Ook het principe dat geproduceerd voedsel op deze manier maximaal gebruikt wordt past binnen het maatschappelijk verantwoord ondernemen dat beide bedrijven nastreven.

Websites

www.thegreenery.com
www.provalor.nl.

The Greenery is een internationaal versbedrijf dat jaarrond een volledig een dagvers assortiment groenten, fruit en paddenstoelen levert aan de internationale supermarktketens, groothandel, cateraars en verwerkende industrie. Het bedrijf heeft een jaaromzet van ca. 1.8 miljard en telt 2.500 medewerkers wereldwijd. Het bedrijf heeft vestigingen in Nederland, België, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Italië, China en de Verenigde Staten.

Provalor is opgericht in 1998 als een innovatief bedrijf dat zich specialiseert in het tot waarde brengen van reststromen uit de levensmiddelenindustrie en met name uit de groentebewerkende en
-verwerkende industrie. Het verwerkt en behandelt deze stromen om hieruit hoogwaardige voedingscomponenten te winnen voor de industrie in Noordwest Europa. Provalor is operationeel gestart in 2004 en groeit jaarlijks met 20 à 30%. Het is een belangrijke leverancier van groentesappen en verwerkt jaarlijks ongeveer 8.000 ton restgroenten tot hoogwaardige groentesappen en natuurlijke kleurstoffen.