Gemeente Spijkenisse


Spijkenisse en Hekelingen in de 19e eeuw

30 juli 2010

De eerste akten van geboorte, overlijden en huwelijk zijn straks te zien in het stadhuis. Dankzij de invoering van de Burgerlijke Stand zijn onze voorouders en de belangrijke gebeurtenissen in hun leven gemakkelijker terug te vinden.

De eerste Franse geboorte- en overlijdensakte in Hekelingen zijn van het jongetje Arij Benne, die drie maanden na zijn geboorte overleed. In het stadhuis is vanaf 16 augustus zijn stamboom te zien. De tentoonstelling in het stadhuis is onderdeel van Open Monumentendag op 11 september, met dit jaar als thema `de smaak van de 19e eeuw'. De tentoonstelling is vanaf 16 augustus tot en met 11 september 2010 te zien.

Napoleon voerde in Nederland in de 19e eeuw de Burgerlijke Stand in. Geboorte, huwelijk en overlijden werden voortaan aangegeven op het gemeentehuis in plaats van in de kerken. Ook is er op de tentoonstelling een trouwakte te zien van Pleun Doolaar en Claasje van der Sluis en van Arij Lageweg en Johanna Villerius. Verder is er de geboorteakte van Jannetje Troost en de overlijdensakte van Arie van der Meijden. Ook hun gehele of gedeeltelijke stambomen zijn te zien. In veel gevallen komen die uit bij de huidige generatie, zoals bij de stamboom van Corstiaan Kok.

Veelzijdige tentoonstelling
De tentoonstelling in het stadhuis gaat niet alleen over de Burgerlijke Stand, maar ook over andere onderwerpen. Veel ontwikkelingen in de 19e eeuw legden de basis voor de huidige samenleving in Spijkenisse en Hekelingen. Napoleon en de Franse tijd markeren het begin met de invoering van een nieuw en beter openbaar bestuur en vele nieuwe wetten. Er kwam een nieuw metriek stelsel met overal gelijke maten en gewichten. Verder werd de eerste grondwet van kracht, de dienstplicht werd ingevoerd, de industrialisatie deed zijn intrede en kinderarbeid kwam veel voor. In deze eeuw werd de basis gelegd voor het huidige onderwijs. Het wegennet met vele bruggen werd uitgebouwd.

Kinderarbeid en leerplicht
De industriële revolutie bracht niet alleen vooruitgang, maar ook uitbuiting, zelfs van kinderen. Dat leidde tot de Kinderwet in 1874 en de Leerplichtwet in 1900. Op de tentoonstelling is speciale aandacht voor de ontwikkeling van het onderwijs in de gemeenten Spijkenisse en Hekelingen. Er zijn veel documenten en echt gebruikte materialen en attributen uit het onderwijs in de 19e eeuw te zien.

Van beurtschipper tot Spijkenisserbrug
Beurtschippers werden in de 19e eeuw langzaam maar zeker vervangen door lijnboten. Er kwam een pontveer tussen Spijkenisse en Hoogvliet. De gemeenten op Voorne-Putten lieten samen een grindweg aanleggen over het eiland. De rit van de eerste stoomlocomotief, in Nederland in 1839, leidde tot verregaande ontsluiting van alle gebieden van Nederland met een uitgebreid spoorwegnet en later een wegennet. Door de bouw van de Spijkenisser trambrug en de aanleg van stoomtramverbindingen werd ook Voorne-Putten echt ontsloten.