Ingezonden persbericht


Persbericht

Herdenking 15 augustus 1945 in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin

Op zondag 15 augustus 2010 organiseert de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 in Den Haag de jaarlijkse herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. Dit betekende het einde van de oorlog in Zuid-Oost Azië en tevens van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Herdacht worden alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië, zowel burgers ? mannen, vrouwen en kinderen ? als militairen. Hare Majesteit de Koningin is bij de herdenking aanwezig in verband met het 65-jarige lustrum.

De herdenkingsplechtigheid en de ceremoniële kranslegging vinden vanaf 12.30 uur plaats bij het Indisch Monument aan de Professor Teldersweg te Den Haag. Tijdens de plechtigheid wordt een voordracht gehouden door zanger en artiest Boudewijn de Groot, geboren in een Japans gevangenkamp. Jimmy Kok, leerling aan het Vrijzinnig Christelijk Lyceum te Den Haag, adoptieschool van het Indisch Monumenten, houdt een declamatie. De muzikale bijdragen worden geleverd door de Residentie Bach Ensembles en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.

Na het eerbetoon worden kransen gelegd door onder andere Hare Majesteit de Koningin, Minister President Jan Peter Balkenende en vertegenwoordigers van diverse landen en de Indische gemeenschap. Hierna volgt om 13.30 uur een defilé van alle aanwezigen langs het Indisch Monument.

Voorafgaand aan de ceremoniële plechtigheid is er vanaf 10.30 uur een herdenkingsbijeenkomst in het World Forum. Het thema van de herdenking is het verzet in Nederlands Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit onderwerp wordt uit historisch en persoonlijk perspectief belicht. Elly Touwen - Bouwsma, adjunct-directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, geeft een lezing over het verzet in Nederlands Indië. Tevens wordt een compilatie getoond van de documentaire Verzet in Indië van de hand van Peter Hoogendijk. Er is een muzikale bijdrage door het Haarlems vrouwenkoor Malle Babbe. Parallel aan het ochtendprogramma is er in het Museon voor kinderen een speciale bijeenkomst bij de tentoonstelling Charles Burki: Achter de Kawat. Na afloop van de herdenkingsplechtigheid bestaat de mogelijkheid om vanaf 14.00 uur in het World Forum een koempoelan te bezoeken en een Indische maaltijd (tegen betaling) te gebruiken.

Op zaterdag 14 augustus 2010 vindt de jaarlijkse besloten herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden plaats bij de Indische Plaquette in de hal van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Mevrouw Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer, geeft bij deze gelegenheid een toespraak. Vervolgens legt zij samen met de voorzitter van de Eerste Kamer namens de Staten Generaal een krans bij de Indische Plaquette.