Leefbaarheid buiten grootstedelijke gemeenten aanmerkelijk beter
ENSCHEDE, 20100813 -- Inwoners buiten de grootste 36 gemeenten van Nederland ondervinden minder vaak overlast, voelen zich minder vaak onveilig op straat en geven aan dat zij vaker prettig contact hebben met hun medebewoners. De vooroordelen lijken te kloppen: in kleinere gemeenten vindt men het leefbaarder dan in grootstedelijke gemeenten. Dit blijkt uit de jaarlijks uitgevoerde Gemeentelijke Belevingsmonitor van Newcom Research & Consultancy B.V. Het onderzoek is afgenomen onder meer dan 850 leden van het onderzoekspanel www.mijnopinie.nl.
Inwoners van de G4 (grootste 4 gemeenten: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) en G32 gemeenten (de 32 grootste gemeenten na de G4) ondervinden vaker overlast dan inwoners van de kleinere gemeenten.
Minder ergernis over asociaal verkeersgedrag
Nederlanders ondervinden het vaakst overlast van zwerfvuil, asociaal gedrag in het verkeer, hondenpoep, vandalisme en verkeersdrukte. Vorig jaar stond asociaal gedrag in het verkeer nog op de eerste plaats. Het aandeel Nederlanders dat zich hieraan ergert is gedaald van 54 naar 45 procent.
Lage betrokkenheid in gemeenten met veel overlast
Er is een duidelijk verschil in het aandeel inwoners dat zich verantwoordelijk voelt voor de leefbaarheid in de wijk. Waar in de G4 gemeenten 17 procent van de inwoners aangeeft dat zij zich niet verantwoordelijk voelt, is dit in de G32 gemeenten 10 procent en in de overige gemeenten slechts 7 procent.
Aan de Gemeentelijke Belevingsmonitor hebben ruim 850 Nederlanders deelgenomen. De onderzoeksgroep is representatief voor de Nederlandse bevolking in de leeftijd van 18 tot 70 jaar. Newcom Research & Consultancy (www.newcomresearch.nl) voert regelmatig opinieonderzoek uit om de meningen en visies van Nederlanders inzichtelijk te maken.
Newcom Research & Consultancy
Ingezonden persbericht