Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 13 augustus 2010

Vragen van het lid Kuiken (PvdA) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over geweld tegen brandweervrijwilligers


1. Heeft u kennis genomen van het bericht "Brandweervrijwilligers luiden noodklok", gepubliceerd op de website van de NOS op 11 augustus 2010?{1}


2. Herkent u het beeld dat naar voren komt in het aangehaalde onderzoek, dat brandweervrijwilligers steeds vaker geconfronteerd worden met geweld? Hoe rijmt u de uitkomsten van dit onderzoek met de vorig jaar gepubliceerde meting van geweld tegen medewerkers met een publieke taak{2}, waaruit juist een significante daling bleek van ongewenst gedrag tegen brandweerlieden?


3. Hoe beoordeelt u de wijze waarop de brandweerorganisatie reageert op het geweld waarmee hun medewerkers bij de uitoefening van het werk geconfronteerd worden? Hoeveel aangiften zijn er vorig jaar door de brandweer gedaan wegens agressie en geweld? Is er inmiddels een eenduidige registratie van agressie en geweld tegen brandweerlieden, die een goed beeld kan geven van de ontwikkeling van dit ongewenst gedrag?


4. Hoe komt het dat bij de toewijzing van subsidies in het kader van het project Veilige Publieke Taak geen toewijzingen aan brandweergerelateerde projecten is gedaan? Welke initiatieven zijn er in de sector om het geweld tegen medewerkers te verminderen?


5. Bent u van mening dat brandweervrijwilligers bij agressie en geweld in een bijzondere positie verkeren, doordat zij in hun eigen gemeenschap werken en dus ook met de daders geconfronteerd worden? Zo ja, hoe moet met deze bijzondere positie omgegaan worden? Zo nee, waarom niet?


6. Klopt het dat u reeds overleg met de brandweer voert over een betere bestrijding geweld tegen brandweermedewerkers? Zo ja, wat zijn de vorderingen van dit overleg?


7. Deelt u de vrees dat een toename in de agressie jegens brandweervrijwilligers kan zorgen voor een afname van hun aantal? Zo ja, hoe spant u zich in om deze functie aantrekkelijk te houden? Blijkt de vermeende afname van het aantal brandweervrijwilliger ook uit de meest recente cijfers?