Voedingcentrum
"Nog veel werk te doen in zoutvermindering"
Datum: 12 augustus 2010
Zout: industrie goed op weg
Nederlandse fabrikanten van levensmiddelen zijn er de afgelopen jaren
in geslaagd zo'n 10% minder zout in hun producten te verwerken. Het
Voedingscentrum vindt dat de industrie daarmee op de goede weg is, maar
ziet nog veel kansen voor verdere vermindering van de hoeveelheid zout.
De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) had zich ten
doel gesteld om de hoeveelheid zout in bewerkte producten dit jaar 12%
onder het niveau van 2006 te krijgen. De brancheorganisatie noemt het
in een verklaring "spijtig" dat die doelstelling niet is gehaald.
Het Voedingscentrum pleit al jaren voor vermindering van de hoeveelheid
zout in voeding.
"We zijn het met de FNLI eens dat het jammer is dat de doelstellingen
niet zijn gehaald," zegt Patricia Schutte, woordvoerder van het
Voedingscentrum. "Het is goed om te zien dat de branche zelf ook meer
vaart wil maken."
De gemiddelde Nederlander eet per dag 9 tot 10 gram zout, terwijl dat
eigenlijk niet meer dan 6 gram zou moeten zijn. Per jaar sterven naar
schatting 2500 mensen doordat ze te veel zout binnenkrijgen.
Het meeste zout dat we binnenkrijgen zit in bewerkte producten, zoals
kant-en-klaarmaaltijden en pizza's, soepen, sauzen en hartige snacks.
"Het is daarom jammer dat de zoutvermindering juist in die
productgroepen behoorlijk achterblijft bij de doelstellingen van de
industrie," zegt Schutte. "Daar is nog veel werk te doen."
Consumenten kunnen zelf ook letten op de hoeveelheid zout die ze
binnenkrijgen.
"Vergelijk bijvoorbeeld eens de hoeveelheid zout of natrium die op
verpakkingen staat," legt Schutte uit. "Er zijn behoorlijke verschillen
tussen merken als het gaat om hoeveel zout er wordt gebruikt."
Onlangs bracht het Voedingscentrum het boek "Alles over lekker eten met
minder zout" uit. Daarin staan tips en recepten om gezond en lekker te
kunnen eten met minder zout.