Onderzoek naar rookgedrag in de horeca
Welk effect heeft het rookverbod in de horeca op rokers gehad? Zijn ze
minder gaan roken, of bezoeken ze de horeca minder vaak? Sander van der
Heiden (gezondheidspsychologie, niet-roker) gaat dat onderzoeken.
Rookgewoonten lijken onveranderd
In de verkennende fase van het onderzoek gaat Van der Heiden 20 rokers
interviewen over hun rookgedrag in de horeca. Uit de resultaten van een
eerder afgenomen vragenlijst lijkt het zo te zijn dat er zich geen
grote verandering in rookgewoonten heeft voorgedaan. Rokers steken er
ongeveer net zo vaak eentje op als voorheen. Betekent dit dat ze de
horeca vaker mijden en nu meer thuis roken, of roken ze nog wel
degelijk in kroeg of eetgelegenheid, hetzij buiten, hetzij in de
speciale rookruimte? Of trekken ze zich misschien helemaal niets van
het rookverbod aan? Een vragenlijstonderzoek onder 400 rokers, dat
begin 2011 start, moet daar meer duidelijkheid over geven.
Invoer zorgde voor onduidelijkheid
Ook hoopt Van der Heiden een antwoord te vinden op de vraag wat de
beste manier is om zoiets als een rookverbod in de horeca in te voeren.
âDat is destijds niet zo handig aangepaktâ, stelt hij. âDe eerste drie
maanden was er sprake van gedogen: horeca-exploitanten die het verbod
overtraden kregen geen boete, maar een waarschuwing. Daardoor ontstond
onduidelijkheid over vanaf wanneer en in welke gelegenheden (ook de
eenmanscafés?) het rookverbod nu daadwerkelijk gold. We denken dat dit
ook een rol kan spelen in het naleven van een dergelijk verbod en bij
rookgewoonten van horecabezoekers. Hier hopen we meer over te weten te
komen door het uitvoeren van de interviews.â
Meer informatie over het onderzoek: heidensvander@fsw.leidenuniv.nl
(12 augustus 2010/Daniël Scheen)
Universiteit Leiden