Consumentenbond
12 augustus 2010
Zoutreductie levensmiddelenindustrie slappe hap
De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) klopt zichzelf
onterecht op de borst met de rapportage dat het toegevoegd zout in haar
producten gemiddeld met 10% is verlaagd. De producenten vergelijken hun
gemiddelde reductiecijfers met verouderde gegevens, waardoor er
waarschijnlijk vrijwel niets is bereikt. Daarbij halen ze de toch al
slappe doelstelling van een verlaging van 12% volgens hun eigen
rapportage niet. De Consumentenbond pleit nu voor ingrijpen van de
overheid om ervoor te zorgen dat consumenten minder zout binnen
krijgen.
zout_5 De bond twijfelt daarnaast aan de betrouwbaarheid van de
resultaten. Directeur Bart Combée: 'Het rapport is niet gemaakt door
een onafhankelijke instantie. Het is de slager die zijn eigen vlees
keurt. De behaalde resultaten zijn onvoldoende en de overheid moet nu
druk uitoefenen en met maatregelen komen'. De bond pleit er al jaren
voor dat de dagelijkse inname met 40% omlaag moet. Onderzoek van de
Consumentenbond uit november 2009 wees uit dat alleen de broodsector
zoutreductie succesvol aanpakt. Bij veel andere productgroepen zijn
juist stijgingen te zien.
Maximaal 6 gram per dag
Jaarlijks sterven ruim 2500 mensen doordat te veel zout in voedsel zit.
In 2008 startte het Actieplan Zoutreductie met richtlijnen van de
Gezondheidsraad als uitgangspunt. Het advies is om maximaal 6 gram zout
per dag in te nemen. Dit is echter onuitvoerbaar door de grote
hoeveelheid verborgen zout in alledaagse levensmiddelen.