Port of Rotterdam

Conventioneel stukgoed wint méér

11-08-2010

De overslag van conventioneel stukgoed in de Rotterdamse haven is in de eerste helft van 2010 ten opzichte van 2009, nog sterker toegenomen dan de eerder gemelde 18%. Volgens de meest actuele gegevens, die morgen voor alle goederensoorten gepresenteerd worden, bedroeg de toename 21%, tot 3,3 miljoen ton. Er werd 2,3 miljoen ton aangevoerd (+23%) en 1 miljoen ton afgevoerd (+17%). De groei is sterker dan elders.

Diverse sector
Conventioneel stukgoed, ook wel 'break bulk' genoemd, omvat staal, non-ferro metalen, papier en hout en fruit voorzover vervoerd op pallets en in rollen, balen, zakken, 'big bags', pakketten en bundels. Deze goederen worden steeds meer in containers vervoerd en zijn relatief zwaar. Ook projectlading, omvangrijke en zware objecten zoals boten, generatoren, transformatoren, scheepsmotoren, windmolens, modules voor booreilanden en raffinaderijen, valt onder de categorie conventioneel- of overig stukgoed.

Projectlading en Waalhaven
Het totale gewicht van projectlading is relatief gering, maar het is een mondiale groeimarkt en de behandeling vereist veel expertise van- en levert hogere opbrengsten voor de stuwadoors. Voor het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) is het een interessante categorie omdat deze goed past in de herontwikkeling van het Waalhavengebied. Hier is bijvoorbeeld veel manoeuvreerruimte voor drijvende bokken. Voorts gebeurt de aan- en afvoer van grote stukken veelal per binnenvaart en belast de weg niet. Ook veroorzaakt de overslag weinig geluidhinder voor de nabijgelegen woonwijken. Een nadeel van het gebied is de geringe ruimte aan de landkant. Daarom is het beleid van het HbR er op gericht om zich specialiserende bedrijven door herinrichting meer mogelijkheden te bieden. Dit gebeurt bijvoorbeeld in het gebied RDM-Oost op Heijplaat en in de zuidoostelijke hoek van de Waalhaven voor en door RHB en Rhenus Logistics.

Marktpositie
In 2009 nam Rotterdam in het conventionele segment in de Hamburg-Le Havre Range, de havens tussen Hamburg en Le Havre, een derde plaats in met 6 miljoen ton, na Antwerpen (10,4) en Bremen (6,5). Het HbR wil deze positie verbeteren, met als commerciële speerpunten de overslag van staal, projectlading en gekoelde producten. Er zijn in de haven 21 terminals waar uitsluitend of veel conventioneel stukgoed wordt behandeld. Samen beschikken ze over 250 hectare terrein en bijna 700.000 m2 loodsruimte.

Foto: Lossen van metalen bij Metaaltransport (voorgrond) en laden van projectlading bij Broekman Project Services op Heijplaat