Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie
De apotheker helpt moslims veilig ramadan te vieren
Advies over medicijngebruik tijdens de vastenperiode

Dit jaar vindt van 11 augustus tot en met 9 september de ramadan plaats. Een periode waarin moslims zich overgeven aan reiniging en bezinning door middel van vasten. Nederland telt ongeveer 900.000 moslims, waarvan het merendeel meedoet aan de ramadan. Een maand lang mogen deelnemers van zonsopgang tot zonsondergang onder andere niet eten en drinken. Het gebruik van medicatie tijdens deze periode van de dag wordt meestal ook gezien als het verbreken van het vasten. Daardoor stoppen sommige moslims tijdens de ramadan met hun medicatie of verschuiven de inname ervan naar de periode tussen zonsondergang en zonsopgang. Dit kan voor een aantal patiënten een gezondheidsgevaar opleveren, met name bij diabetes- en hartpatiënten. De apotheker waarschuwt hiervoor en biedt deze groep advies en alternatieven.
Niet alleen het stoppen of verschuiven van de inname van medicatie kan een gevaar voor de gezondheid opleveren ook het vasten zelf is van invloed op het medicijngebruik. Door het vasten kan het lichaam bijvoorbeeld anders reageren op een geneesmiddel, ook als het op de gewone tijden wordt ingenomen. En daarnaast kunnen niet alle geneesmiddelen altijd tegelijk ingenomen worden, omdat ze dan elkaars werking beïnvloeden.

Wat kan de apotheker betekenen?
Voorafgaand en tijdens de vastenperiode zijn apothekers en assistenten extra alert op patiënten die deelnemen aan de ramadan. Zij zullen hen door middel van een persoonlijk gesprek adviseren over het juiste medicijngebruik en vragen beantwoorden. Mensen die om gezondheidsredenen een dieet volgen bijvoorbeeld, wordt geadviseerd om na zonsondergang niet te vet en te zoet te eten en 's ochtends vroeg de grootste maaltijd te nuttigen. Over medicijngebruik tijdens de vastenperiode, geven apothekers het advies om de medicijnen zo geregeld mogelijk te blijven gebruiken. De patiënt kan in overleg met de apotheker bekijken of het medicijngebruik aangepast kan worden. Vaak is het mogelijk om de vorm, de dosis en de tijd waarop het medicijn ingenomen moet worden, aan te passen aan het vasten. Apothekers respecteren de wens van patiënten om samen met familie en vrienden de ramadan te vieren, maar het kan voorkomen dat zij iemand om medische redenen zullen adviseren te stoppen met vasten.

Uitzonderingen
Niet iedere moslim is fysiek in staat om de ramadan te volgen. De Koran maakt een uitzondering voor mensen die ziek zijn, zwangere vrouwen en ouderen. Als de mogelijkheid bestaat dat hun ziekte verergert of dat de zwangerschap gevaar loopt, kunnen deze personen zonder bezwaar de ramadan overslaan of later het vasten inhalen.

Meer weten?
Wie meer wil weten over medicijngebruik tijdens de ramadan kan terecht bij de apotheek. De apotheker en het apotheekteam adviseren en helpen graag.



Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie