Sail 2010


Armada voor Biodiversiteit tijdens SAIL Amsterdam 2010

11 augustus 2010

SAIL Amsterdam 2010 staat dit jaar niet alleen in het teken van schepen, maar er is ook aandacht voor het leven onder de kiel van deze schepen. De oceanen bedekken 75% van de oppervlakte van de planeet en 80% van het leven op aarde bevindt zich in de oceanen. We weten dat er een kwart miljoen soorten planten en dieren leven, maar nog lang niet alle soorten zijn ontdekt. Deze rijke biodiversiteit in oceanen wordt echter ook wereldwijd bedreigd.

Tijdens SAIL Amsterdam 2010 bundelen de Antinea Foundation, de gemeente Amsterdam, IUCN NL, WNF, de Vereniging Kust & Zee en de koepel van Caraïbische natuurorganisaties DCNA hun krachten om mensen daar bewust van te maken. Met `Ocean Experience' laten zij in het VN-jaar van de Biodiversiteit 2010 zien hoe belangrijk zeeën en hun soortenrijkdom zijn, wat zij voor ons betekenen en wat wij kunnen doen om deze kwetsbare natuur te beschermen en gezond te houden.

Prijsvraag Expeditie Changing Oceans
Fleur de Passion,het vlaggenschip van de Antinea Foundation, is bezig met een tien jaar durende expeditie langs de belangrijkste 100 zeegebieden van de wereld en doet tijdens SAIL Amsterdam aan. Dit voormalige Duitse oorlogsschip is verbouwd tot een station voor wetenschappelijk onderzoek en uitvalsbasis voor campagneactiviteiten voor het grote publiek.
Expeditie Changing Oceans wordt ondermeer ondersteund door UNESCO en IUCN, 's werelds grootste en oudste unie van natuurorganisaties en wetenschappers. Het schip is tijdens SAIL te bezoeken. Aan boord is een expositie over de geschiedenis en de renovatie van het schip en wetenschappers staan klaar om vragen te beantwoorden. SAIL bezoekers maken met een prijsvraag een kans op: een week meevaren op dit schip tijdens de Changing Oceans Expeditie. Directeur Ronald Menzel van de Antinea Foundation en het Nederlandse bestuurslid Janette Worm zijn beschikbaar voor interviews.
Meer informatie:
Ronald Menzel, Antinea ronald.menzel@antinea-foundation.org Janette Worm, Antinea janette@waterplanetearth.org

Waddenzee - onderzoek 10 - 17 augustus
Voorafgaand aan SAIL verrichten wetenschappers van Fleur de Passion en het Nederlandse instituut IMARES in samenwerking met de Vereniging Kust en Zee onderzoek naar mosselen en het natuurbeheer in de Waddenzee. Journalisten zijn uitgenodigd om daar bij te zijn en opnamen van te maken. De Waddenzee is vorig jaar geplaatst op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is het grootste getijdengebied in zijn soort ter wereld. De Waddenzee is bekend om haar rijke flora en fauna, vooral vogels. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt bij de beoordeling van de manier waarop wij nu met dit erfgoed omgaan. Meer informatie en interviewverzoeken met wetenschappers: Joos Versfelt, Vereniging Kust en Zee, j.versfelt@kustenzee.nl Daniel Krupka, Communications manager Antinea,
daniel.krupka@antinea-foundation.org
Sabina Foeth, Press & communications Antinea,
sabina.foeth@antinea-foundation.org

Biodiversiteit van Nederland neemt dit jaar toe De rijkdom aan de marine planten- en diersoorten van het Nederlands Koninkrijk zal dit najaar aanzienlijk toenemen. De Nederlandse regering wordt dan namelijk ook verantwoordelijk voor de biodiversiteit van Bonaire, St Eustacius en Saba. Dat wordt nog een hele klus voor de regering, want hoewel de eilanden bekend staan om hun natuurschatten, worden ze ook bedreigd. De koepel van Caribische natuurorganisaties DCNA knokt tegen de teloorgang.
Meer informatie en interviewverzoeken:
Saskia Gaster, IUCN NL, saskia.gaster@iucn.nl

IJmuiden - 18 augustus
Op woensdag 18 augustus arriveert de Fleur de Passion in IJmuiden en maakt de bemanning zich op voor de SAIL IN Parade van donderdag 19 augustus. IJmuiden is ook een vissersstad. Een van de bedreigingen van Oceanen is vernietiging van de ecosystemen door overbevissing, bijvangst of bodembeschadigende vismethoden. Deskundigen aan boord van de Fleur de Passion kunnen uitleggen welke risico's er zijn, de Vereniging Kust en Zee en een lokale visser kunnen uitleg geven over een vismethode die de bodem niet beschadigt.
Meer informatie:
Joos Versfelt, Vereniging Kust en Zee, j.versfelt@kustenzee.nl Daniel Krupka, Communications manager Antinea,
daniel.krupka@antinea-foundation.org
Sabina Foeth, Press & communications Antinea,
sabina.foeth@antineafoundation.org
Janette Worm, Antinea, Janette@waterplanetearth.org

IJmuiden-Amsterdam SAIL IN Parade - 19 augustus Op donderdag 19 augustus vaart de Fleur de Passion mee in de SAIL IN Parade met aan boord een DJ van de Amsterdamse club PANAMA. Er kunnen geen journalisten mee aan boord, maar audio-visiuele media die opnamen willen maken, kunnen meer informatie krijgen over de plaats van het schip in de Parade bij:
Niels Feldmann, Expedition chief Antinea
niels.feldmann@antinea-foundation.org
Daniel Krupka, Communications manager Antinea,
daniel.krupka@antinea-foundation.org
Sabina Foeth, Press & communications Antinea,
sabina.foeth@antinea-foundation.org

Diploma uitreiking certificaat gedragscode Flora- en Faunawet Amsterdamse ambtenaren, 20 augustus 10:00 uur
PANAMA - Oostelijke Handelskade 4
Amsterdam heeft als eerste Nederlandse gemeente 50 ambtenaren opgeleid om de gedragscode behorende bij de Flora- en Faunawet te kunnen implementeren. De cursisten krijgen in PANAMA hun diploma uitgereikt van wethouder Freek Ossel. Door deze cursus is de belangstelling voor biodiversiteit en de kennis van de Natuurwetgeving toegenomen onder Amsterdamse ambtenaren. De cursus was toegespitst op de Amsterdamse situatie en was een groot succes. Een tweede serie cursussen start na de zomer.
Meer informatie: Guus Knibbeler, g.knibbeler@dro.amsterdam.nl en Geert Timmermans, g.timmermans@dro.amsterdam.nl

Lancering Ocean Experience 20 augustus 16:00 uur PANAMA - Oostelijke Handelskade 4
Voorzitter Onno Hoes van de Coalitie Biodiversiteit lanceert de speciaal voor SAIL geproduceerde show over de rijkdommen en mysteries van oceanen. De Ocean Experience wordt begeleid door de Londonse band Kerr. De show bevat beelden van ruim honderd topfotografen en filmmakers uit de hele wereld. De show laat zien hoe mooi oceanen zijn, wat zij voor de mens betekenen en wat nodig is om ze te beschermen. De productie is mogelijk gemaakt door de Nederlandse coalitie Biodiversiteit en met bijdragen van de gemeente Amsterdam, WNF, IUCN NL, DCNA, Vereniging Kust en Zee en de eigenaren van de Fleur de Passion.
Meer informatie:
Ronald Menzel, Directeur Antinea Foundation
ronald.menzel@antinea-foundation.org
Cedric Pytel, Manager Kerr, cedricpytel@googlemail.com Saskia Gaster, IUCN NL, saskia.gaster@iucn.nl
Daniel Krupka, Communications manager Antinea,
daniel.krupka@antinea-foundation.org
Sabina Foeth, Press & communications Antinea,
sabina.foeth@antinea-foundation.org,

Bedrijven praten over Oceanen - 20 augustus
PANAMA - Oostelijke Handelskade 4
Vertegenwoordigers uit de top van het Nederlandse bedrijfsleven komen op vrijdagavond 20 augustus in PANAMA bijeen om te praten over het belang van Oceanen. Journalisten zijn welkom op deze IUCN NL Leaders for Nature bijeenkomst. Een separate uitnodiging volgt. Meer informatie: Saskia Gaster, IUCN NL, saskia.gaster@iucn.nl

Safe Haven for Children - 21 augustus
PANAMA - Oostelijke Handelskade 4
De theaterzaal van PANAMA is zaterdag van 10:00 tot 12:00 een Safe Haven for Children. Er is een kleurwedstrijd en om ouders zoet te houden wordt de Ocean Experience vertoond, maar dan zonder band. Meer informatie:
Janette Worm, Antinea, Janette@waterplanetearth.org Daniel Krupka, Communications manager Antinea,
daniel.krupka@antinea-foundation.org
Sabina Foeth, Press & communications Antinea,
sabina.foeth@antinea-foundation.org

SEA ME!
De Fleur de Passion komt niet alleen een boodschap brengen, de bemanning wil ook een boodschap van SAIL bezoekers meenemen naar de wereldleiders die in september bijeen komen op het UNESCO Oceanen Congres in China. Onder de noemer SEA ME! kunnen SAIL-bezoekers die vinden dat Oceanen beter beschermd moeten worden zich laten fotograferen voor een internet mozaïek dat daar wordt gelanceerd. Tijdens SAIL zijn de foto's ook te zien op de Facebook pagina's van de Changing Oceans Expedition.

http://www.facebook.com/pages/The-Changing-Oceans-Expedition/3201229791 96

Meer informatie: Niels Feldmann, Expedition chief Antinea niels.feldmann@antineafoundation.org, +4917663764834 Daniel Krupka, Communications manager Antinea,
daniel.krupka@antinea-foundation.org, +33 6 72991530 Sabina Foeth, Press & communications Antinea,
sabina.foeth@antinea-foundation.org, +41763994654 Afvalrecycling, helpt u mee!