Consumentenbond
11 augustus 2010
Paneerlaag schnitzels verschilt flink
Sommige schnitzels bestaan voor bijna een vijfde uit paneermeel, blijkt
uit onderzoek van de Consumentenbond. C1000 en Jumbo hebben een dun
paneerjasje van 5%. Ook qua hoeveelheid zout in de paneerlaag
verschillen de merken onderling enorm.
De Consumentenbond kocht bij enkele supermarkten en de Keurslager drie
keer een gepaneerde varkensschnitzel. De paneer is van het vlees
geschraapt en gedroogd om het percentage paneer per schnitzel te
berekenen en het zoutgehalte in de paneer. De Wienerschnitzel van
Albert Heijn, de diepvriesschnitzel van Aldi en de schnitzel van De
Vleeschmeesters (verkrijgbaar bij Dirk van den Broek, Bas van der
Heijden en Digros) bestaan voor bijna een vijfde uit paneer.
Zout en vet
De AH Wienerschnitzels heeft behalve een dikke paneerlaag ook nog eens
een hoog zoutgehalte. In de paneer zit gemiddeld al bijna 1 gram zout.
Dik gepaneerde schnitzels nemen bovendien bij bereiding veel vet op. In
een kleine praktijktest van de Consumentenbond nam een dik gepaneerde
schnitzel 13,6 gram zonnebloemolie op van de 17 gram die werd gebruikt
voor het bakken. Dat is zes keer zo veel als een niet gepaneerde
schnitzel en anderhalf keer zoveel als een dun gepaneerd stukje vlees.