Technische Universiteit Eindhoven

ICMS krijgt acht ton van NWO voor start Graduate Program

Geplaatst: 11 augustus, 2010

Het TU/e-onderzoeksinstituut ICMS (Institute for Complex Molecular Systems) krijgt een subsidie van acht ton van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor de start van haar Graduate Program. Met dit geld stelt het instituut de eerste vier jonge onderzoekers aan.

Hoogleraar Bert Meijer. Foto Jeroen Bouman.

Het geld komt uit het 'Graduate Programme' van NWO, dat hiervoor in totaal acht miljoen aan subsidie verdeelt. In totaal kwamen 29 aanvragen binnen bij NWO; tien daarvan kregen uiteindelijk een subsidie. Het doel is bij te dragen aan de ontwikkeling van jong wetenschappelijk talent, door het opzetten van onderzoeksscholen (ofwel 'graduate schools') aan universiteiten. In zo'n school volgen studenten een samenhangend geheel van een masteropleiding en een aansluitend promotietraject.

Vrijheid
"We selecteren hiervoor de beste studenten die een wetenschappelijke carrière ambiëren", vertelt Sagitta Peters, business manager van het ICMS, dat geleid wordt door hoogleraar Bert Meijer. De deelnemende studenten zullen een reguliere masteropleiding volgen aan de TU/e, en daarnaast een mastertraject dat hen voorbereid op het aansluitende promotie-onderzoek van vier jaar. "Bijzonder is dat de studenten een grote vrijheid krijgen in het schrijven van hun onderzoeksvoorstel. Daarom ligt in het programma ook extra nadruk op de academische vaardigheden."

Steun
De toekenning van het geld is een flinke steun in de rug voor het Graduate Program van het ICMS. Dit programma, waarvoor het ICMS samenwerkt met vijf TU/e-faculteiten, gaat komende maand van start, en mikt op een instroom van tien studenten per jaar. Het is de bedoeling dat het ICMS-programma een van de programma's wordt in de nog op te richten Graduate School van de TU/e.

Over het ICMS
Het ICMS is een topinstituut dat twee jaar geleden is opgericht. De onderzoekers speuren naar de precieze werking van moleculaire zelforganisatie. Dit is namelijk hét kenmerk van het leven. Zij hopen de principes en mechanismes ervan te doorgronden. Het doel is de zelforganisatie te sturen, zodat er moleculaire fabriekjes ontstaan - de volgende generatie katalysatoren, fotosynthetische systemen en nanocontainers voor biomedische toepassingen. Het ICMS brengt hiertoe wetenschappers uit de wiskunde, scheikunde, biologie en natuurkunde bij elkaar.

Ook subsidie
Ook het Dutch Institute of Systems and Control (DISC) krijgt acht ton uit het 'Graduate Programme' van NWO. De TU/e participeert in dit instituut, vooral via de onderzoeksgroepen van hoogleraren Maarten Steinbuch en Henk Nijmeijer, beiden van de faculteit Werktuigbouwkunde.