Stichting M - Meld Misdaad Anoniem


Meldingen over verkrachting en straatroof meer dan verdubbeld Persbericht | 10-08-2010

Opvallende zaken met jongeren in de hoofdrol

Bij Stichting Meld Misdaad Anoniem (M.) 0800-7000 is in de eerste helft van 2010 aanzienlijk vaker over straatroof en verkrachting gemeld dan in dezelfde periode vorig jaar. Die trend signaleert M. Anonieme tips speelden een belangrijke rol in een aantal ernstige zaken. Een fatale vechtpartij in een Friese discotheek, een steekpartij tijdens een Haags festival, straatroven, een mishandeling van een bioscoopmedewerker en een overval zijn opgelost met hulp van anonieme tipgevers.

In de eerste helft van dit jaar zijn 6.303 serieuze meldingen binnengekomen bij M. Drugsgerelateerde meldingen zijn het meest vertegenwoordigd. De categorieën meldingen die het meest zijn gestegen, zijn:
* Verkrachting: 59 meldingen (+228%)

* Straatroof: 82 meldingen (+134%)

* Brandstichting: 105 meldingen(+46%)

* Mishandeling: 190 meldingen (+32%)

* Overvallen: 257 meldingen (+27%)
Opvallend is dat bij een aantal grote zaken jongeren een hoofdrol spelen.

Mishandeling tijdens festival, in disco en bioscoop Politie Haaglanden heeft, mede dankzij een cruciale anonieme tip, twee mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij een ernstig steekincident na afloop van het Milan-festival in 2009. In mei hield de politie vier jonge verdachten aan vanwege twee geweldsincidenten bij de Friese discotheek Club Q. Een 16-jarige jongen kwam hierbij om het leven. M. ontving zeven tips, die onder andere de namen van twee verdachten bevatten. De jongens variëren in de leeftijd van 17 tot 19 jaar. Via M. kwam ook waardevolle informatie binnen in het onderzoek naar een mishandeling van een medewerker van de Metrobioscoop in Purmerend. Hij werd op zijn hoofd geslagen met een fles en raakte hierdoor ernstig gewond. Een 17-jarige jongen wordt verdacht van betrokkenheid bij de zaak.

Straatroven en overvallen
In Amsterdam werden twee jongens (17 en 19 jaar) ingerekend in verband met een straatroof. Ze hebben een 14-jarige jongen beroofd en bedreigd met een mes. Ook een 85-jarige Almelose werd dit jaar slachtoffer van een straatroof en raakte hierbij gewond. Anonieme tips droegen bij aan de aanhouding van de twee verdachten van 18 en 23 jaar. Daarnaast werd mede dankzij M.-meldingen een overval door een minderjarige opgelost. Op 11 september vorig jaar bedreigden twee jonge mannen een medewerkster van de Jamin in Leiden, eisten geld en knevelden haar. De politie hield een van de twee overvallers, een 17-jarige Leidenaar, aan.

Zwijgcultuur jongeren doorbreken
In de afgelopen tijd blijken jongeren steeds vaker misdrijven via M. te melden. Het is echter niet vanzelfsprekend dat jongeren over de brug komen met informatie als een vriend of bekende bij een zaak betrokken is. In bijeenkomsten met jongeren signaleert Stichting M. dat jongeren worstelen met dilemma's om informatie te melden. Zij zijn bang om uit de groep te worden gezet, zij weten niet waar ze terecht kunnen of denken dat melden zinloos is. In gesprek gaan over deze dilemma's helpt, ook om vooroordelen over anoniem melden weg te nemen. Tijdens de gesprekken geven jongeren aan dat anoniem melden voor hen vooral in ernstige zaken een uitkomst biedt. Het feit dat de meldlijn geen onderdeel is van de politie werkt ook drempelverlagend.

Animatie
Om (jonge) getuigen op het spoor van M. te brengen en het stilzwijgen rondom ernstige zaken te doorbreken, heeft Stichting M. een animatie ontwikkeld die vanaf nu online beschikbaar is. De film legt met eenvoudige, sprekende beelden uit hoe M. werkt.