beantwoording vragen over het EU-onderzoek ISAFRUIT
Kamerbrief inzake beantwoording vragen over het EU-onderzoek ISAFRUIT
Kamerbrief | 6 augustus 2010
Graag bied ik u hierbij, mede namens de Minister van Economische Zaken,
de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en de Minister van
Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de antwoorden aan op de
schriftelijke vragen gesteld door het lid Ten Broeke over het
EU-onderzoek ISAFRUIT. Deze vragen werden ingezonden op 20 juli 2010
met kenmerk 2010Z11098.
De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen
Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken ,
mede namens de Minister van Economische Zaken, de Minister van
Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en de Minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit, op vragen van het lid Ten Broeke (VVD) over het
EU-onderzoek ISAFRUIT
Vraag 1
Bent u bekend met het artikel "EU steunt onderzoek naar gezonder
voedsel met tientallen miljoenen"? ^^1
^
^Antwoord
^Ja
^
^Vraag 2
Deelt u de mening dat de voornaamste conclusie van het onderzoek, dat
13,79 miljoen euro kostte, namelijk dat het eten van twee appels (300
gram) per dag het cholesterol met 10% kan verlagen, niet veel meer dan
een oude volkswijsheid bevestigt, en dat de prijs van het onderzoek in
geen verhouding tot deze conclusie staat?
^
^Antwoord
^Het betreffende brede onderzoeksproject ISAFRUIT heeft naast de
bevinding over de relatie tussen het eten van appels en het
cholesterolgehalte in het bloed ook vele andere resultaten en
conclusies opgeleverd. Zo heeft het onderzoek, zoals bekend, nieuwe
methoden ontwikkeld voor het efficiënter kweken van nieuwe
fruitsoorten, het terugbrengen van allergische bestanddelen in fruit en
het ontwikkelen van nieuwe duurzame en veiliger technologieën om
ziekten en plagen onder fruit tegen te gaan door minder of geen gebruik
te maken van gewasbeschermingsmiddelen. Het totale onderzoeksproject
kent dus een brede opzet en kan een bijdrage leveren aan een verbeterde
levenskwaliteit en de ontwikkeling en productie van hoogwaardige
producten in Nederland en de EU.
^
^Vraag 3
Kunt u aangeven op welke wijze dit onderzoek bijdraagt aan de
competitiviteit van Europa, mede in het licht van de verklaring van
Eurocommissaris Geoghegan-Quinn dat juist onderzoeken als deze
bijdragen aan de EU-strategie om de praktische voordelen van door de EU
gefinancierd onderzoek te laten zien in het kader van de EU2020
strategie? Denkt u dat een onderzoek als deze überhaupt bijdraagt aan
de geloofwaardigheid van de EU?
^
^Antwoord
^De brede opzet en de resultaten van het ISAFRUIT-onderzoek (zie
antwoord op vraag 2) kunnen bijdragen aan een hogere fruitconsumptie en
de ontwikkeling en productie van hoogwaardige producten in de EU, en
daarmee uiteindelijk aan de volksgezondheid en de concurrentiekracht
van Europa als geheel.
^Resultaten van wetenschappelijk onderzoek kunnen niet altijd direct
vertaald worden naar concrete toepassingen, maar goed wetenschappelijk
onderzoek draagt wel degelijk bij aan een verbetering van de
levenskwaliteit en welvaart. De publieke en private investeringen in
onderzoek en ontwikkeling vormen daarbij de belangrijkste motor achter
het bevorderen van welvaart en productiviteitsgroei. Een Europese inzet
op het gebied van onderzoek en ontwikkeling heeft een positief effect
op het totaal aan investeringen op dit terrein en zorgt dat er van
schaalvoordelen en internationale kennis-spillovers geprofiteerd kan
worden. Europese onderzoekssamenwerking, zoals binnen ISAFRUIT, draagt
daarmee wat mij betreft juist bij aan de geloofwaardigheid van de EU en
is dus een belangrijk onderdeel van de EU 2020-strategie.
^
^Vraag 4
Bent u bereid om in het kader van de komende begrotingsbehandeling de
Kamer een lijst te doen toekomen van alle onderzoeken die de EU
financiert met een duidelijk promotiedoel?
^
^Antwoord
^Het onderzoek zoals plaatsvond in ISAFRUIT is onderdeel van het thema
voedselkwaliteit en veiligheid van het 6^e Kaderprogramma. Onderzoek
onder dit thema is gericht op consumentgeoriënteerde problemen, zoals
voedselgerelateerde ziekten en allergieën, de invloed van voedsel op
gezondheid, milieuvriendelijke productiemethoden en milieuhygiënische
risico´s. ISAFRUIT is daarbij ook gericht op het verbeteren van de
gezondheid door het stimuleren van de consumptie van fruit, maar dient
geen promotiedoel. Dit is ook niet de insteek van de Kaderprogramma's
voor onderzoek en technologische ontwikkeling. Daarmee is het opstellen
van een lijst van dergelijke onderzoeken niet aan de orde.
^
^
^
^
^
^1
http://www.europa-nu.nl/id/vigofx5w1czq/nieuws/eu_steunt_onderzoek_naar
_gezonder?ctx=vg9pjpw5wsz1&tab=2
Pagina 3 van 3
^
Ministerie van Buitenlandse Zaken