Gemiva-SVG Groep


Rabobank steunt Elsenhoeve met fietsen

Dankzij een gift van Rabobank Krimpenerwaard in Lekkerkerk kunnen de begeleiders van woonlocatie Elsenhoeve van de Gemiva-SVG Groep in Lekkerkerk samen met cliënten gaan fietsen.

"Soms willen onze begeleiders voor onze cliënten dingen die niet passen in het budget", vertelt Angelique van der Ben, locatiehoofd van Elsenhoeve. "Fietsen voor de begeleiders is daar een voorbeeld van. Dankzij de gift van de Rabobank Krimpenerwaard is die wens in vervulling gegaan. Rabobank Krimpenerwaard wil midden in de samenleving staan. Daarom ondersteunen zij middels een Stimuleringsfonds verenigingen en projecten in de Krimpenerwaard met een deel van de winst. Een afvaardiging van het ledenpanel de betreffende woonkern beoordeelt de aanvragen en vond de fietsen voor Elsenhoeve een goed initiatief. Larooy2wielers in Krimpen aan de Lek levert ons nu twee fietsen. Wij zijn er echt heel blij mee!"

Frisse lucht
Woonlocatie Elsenhoeve is na een ingrijpende renovatie in 2007 omgebouwd van een veehouderij tot een woon- en werklocatie voor mensen met een matige tot lichte verstandelijke beperking met bijkomend probleemgedrag. Er wonen tien cliënten in Elsenhoeve, ieder in een appartement in de voormalige hoeve op het terrein. Zij krijgen een intensieve begeleiding. Overdag werken zij in en om het activiteitencentrum achter de hoeve waar activiteiten met een agrarisch karakter worden aangeboden. "Door hun beperkingen kan niet iedere cliënt zonder begeleiding van het terrein af", vertelt Angelique van der Ben. "Zij wonen en werken op het terrein en daarmee is hun wereld klein. Een aantal van hen heeft behoefte om af en toe er even tussenuit te gaan. Daarbij hebben zij begeleiding nodig. Dankzij de fietsen van de Rabobank kunnen wij nu met onze cliënten mee gaan fietsen. Dat geeft letterlijk en figuurlijk lucht bij zowel cliënten als begeleiders."

Competentie- en oplossingsgericht werken
Elsenhoeve maakt bij de ondersteuning van de cliënten gebruik van het competentie- en oplossingsgericht werken. Dat is een methode van begeleiden waarbij niet wordt gekeken naar de onmogelijkheden die cliënten bezitten, maar naar de mogelijkheden. Begeleiders kijken vanuit de ogen van de cliënt naar de achterliggende oorzaken. "Die methode werkt. Begeleiders zien de cliënten met andere ogen en dat werkt in ieders voordeel. Cliënten zijn hierdoor beter begeleidbaar. Op Elsenhoeve werkt inmiddels ook een aantal vrijwilligers, mensen zonder specifieke opleiding die zich de methode eigen gemaakt hebben. Zij zijn een welkome aanvulling op de personele bezetting. Wij zoeken nog meer vrijwilligers die één-op-één-activiteiten met cliënten kunnen doen. Laat mensen maar contact opnemen met ons."