Impuls voor hervormingsproces in Kenia met Nederlandse steun


DEN HAAG, 20100805 -- Met een ruime meerderheid van stemmen heeft de Keniaanse bevolking gisteren middels een referendum ingestemd met een nieuwe grondwet. Deze uitkomst en het vreedzaam verloop van het referendum betekenen een geweldig mandaat voor politieke hervormers in Kenia, die zich met steun van het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie (NIMD) hebben ingezet voor een nieuwe grondwet.

Met Nederlandse steun aan een brede maatschappelijke en politieke alliantie van democratische hervormers is een nieuwe grondwet tot stand gekomen die macht van de president beperkt, en die van het parlement en de rechterlijke macht vergroot. De nieuwe grondwet versterkt ook de positie van vrouwen en minderheden in het politieke proces, brengt het openbaar bestuur dichter bij de burgers, en kent Kenianen een groot aantal grondrechten toe.

NIMD's partner in Kenia, het Centrum voor Meerpartijendemocratie (CMD-K), heeft een zeer actieve rol gespeeld in de voorbereiding van de nieuwe grondwet, de voorlichtingscampagne, en de organisatie van het referendum.

Het Centrum, waarin alle politieke partijen zijn vertegenwoordigd, heeft meegewerkt aan het tot stand komen van een politieke consensus over de grondwetsvoorstellen. Daarnaast heeft CMD-K een nationale voorlichtingscampagne gevoerd over de nieuwe grondwet. Een populaire, verkorte versie van de nieuwe grondwet is in een oplage van één miljoen exemplaren verspreid. In speciale uitzendingen op alle radio en tv-stations heeft CMD-K het belang van de nieuwe grondwet voor het vreedzame hervormingsproces in Kenia beklemtoont.

Tenslotte heeft CMD-K op de dag van het referendum gezorgd voor de inzet van 20.000 vrijwilligers voor het tellen van de stemmen en de bemanning van stembureaus in het hele land.

Het vreedzaam verloop van het referendum en de goede organisatie is een opsteker voor de nieuwe, onafhankelijke kiesraad. Het zal zeker bijdragen aan het herstel van het vertrouwen onder de bevolking in eerlijke verkiezingen wanneer, in 2012, parlementaire en presidentsverkiezingen worden gehouden.

Verliezers

Verliezers van het referendum zijn politicus William Ruto, een van de politici van wie vermoed wordt dat zij op de lijst van het ICC staan vanwege verantwoordelijkheid voor het politieke geweld na de presidentsverkiezingen in 2007, en die samen met de voormalige president Moi een nee-campagne leidde. Andere verliezers zijn de christelijke kerken die zich tegen de grondwet verzetten vanwege bepalingen in de grondwet inzake abortus en de toekenning van kerkrecht aan moslims.

Over NIMD

Het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie (NIMD) is een democratiseringsorganisatie van politieke partijen in Nederland ter ondersteuning van politieke partijen in jonge democratieën. Het NIMD werd opgericht in 2000 door zeven partijen (CDA, PvdA, VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie en SGP). Het instituut werkt samen met meer dan 150 politieke partijen uit 16 landen in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Oost-Europa.