Stad van Morgen visie en methodes maken internationaal indruk


STIR Foundation genodigd om bij te dragen aan nieuwe globale universiteit

EINDHOVEN, 20100805 -- Initiatiefnemer van de Stad van Morgen, Jean-Paul Close, reist in september naar Italie voor een ontmoeting tussen experts uit de hele wereld voor de ontwikkeling van een uniek universitair programma rond de globale transformatie (Global Shift). In augustus en september geeft hij in Nederland twee workshops (www.stadvanmorgen.com) als voorproefje van wat er in 2011 wereldwijd zal worden onderwezen en de gedurfde kansen voor Nederlands ondernemerschap.

Tijdens Inspiration Days 2010 ontmoette Close Prof. Dr. Ervin Laszlo, oprichter van de Club van Budapest (www.clubvanbudapest.com) en gezien als een van de 10 grootste denkers van deze tijd, toen zij samen podium deelden ter ere van het 10 jarig bestaan van het Manifest van de Aarde. Deze uiterst inspirerende presentaties zijn terug te zien op www.inspirationdays.nl . Die van Close ook op www.youtube.com/watch?v=S_V8W6cLaoE (twee delen).

Laszlo was direct onder de indruk van de presentatie van Close en nodigde hem ter plekke uit om deel te nemen aan de kerngroep voor de ontwikkeling van het nieuwe universitair onderwijs initiatief dat in 2011 van start gaat. De visies van Close en Laszlo vertonen opmerkelijke overeenkomsten waarbij die van Close voortkomt uit praktische visievorming vanuit het dagelijks leven en de toepassing ervan binnen de STIR Foundation onder de naam Stad van Morgen. Die van Laszlo is wetenschappelijk onderbouwd.

Voor bedrijfsadviseur Close is dit een hele eer en erkenning voor zijn werk dat hij sinds zijn terugkeer naar Nederland in 2001 is gaan ontwikkelen. Hij is daartoe aangezet omdat hij een enorme verandering constateerde tussen het Nederland van voor 1974, toen hij vertrok naar het buitenland, en dat van 2001 bij zijn terugkeer. Hij vroeg zich af waarom een warme, ondernemende maatschappij van destijds kon aftakelen naar de koude, materialistische maatschappij van nu. Hij kwam tot het inzicht dat complexe menselijke organisaties in cycli functioneren varierend van welvaart/welzjn naar hebzucht en via de chaos door crisissen naar bezinning, die weer kan leiden tot een nieuwe fase van welzijn en welvaart. Zijn inzichten kunnen toe worden gepast op de Nederlandse maatschappij maar ook het bedrijfsleven en elke menselijke organisatievorm.

Door zijn model te plaatsen binnen de enorme uitdagingen van deze tijd op gebied van grondstoftekorten, vervuiling, maatschappelijke verantwoordelijkheden, economische crisissen, migraties van grote groepen mensen en integrale duurzaamheid ontstaat een dudelijk beeld van de transformatieve noodzaak die de mensheid zal moeten gaan aanvaarden de komende tijd. Ondanks de enorm ingrijpende verandering in het denken van de mens en haar manier van zichzelf organiseren ziet Close dat dit alles in relatief korte tijd kan leiden tot een kwantum sprong in de menselijke evolutie. Close stelt zelfs dat Nederland aan de wieg stond van globalisering van kapitalisme en ook aan de wieg komt te staan van deze kwantum sprong.

Hoe dit in zijn werk gaat, welke veranderingen er nodig zijn en welke enorme kansen Nederland en ondernemerschap heeft om hierin het voortouw te nemen, legt hij uit tijdens de twee daagse workshops in Augustus (23/24) en September (16/17).